Úvod Blog Zajímavosti Zentangle - Relaxační čmárání
Správně vybarvená "čmáranice" dokáže nahradit až dvě hodiny kvalitního spánku
 

Zentangle – Relaxační čmárání

Sedíte na nudné poradě? Kreslíte malé trojúhelníčky a spojujete je do jednolitého obrazce? Potom používáte metodu, která dnes bourá školy i kanceláře. Zentangle se dá volně přeložit jako "uklidňující prolínání tvarů.“ Není žádnou novinkou. V minulosti byly strany sešitů i diářů pomalovány stejně tak. Současní školáci si mohou pro své kreslení koupit úhledné šablony. Prozívanou hodinu potom povýší na uměleckou činnost. A nemusí umět kreslit!

Zakladatelé

Víte, že relaxační kreslení Zentangle má své zakladatele? Rick Roberts a Maria Thomasová zavedli „tanglování“ na čtvercovém papíře o rozměrech 89 x 89 mm. Klasickou pomůckou je pero micron. Není ale povinné! Výborně poslouží i fixky nebo obyčejné pastelky.

Obchody dnes nabízejí šablony s realistickými obrysy zvířat i abstraktní kousky. Oblíbená je rovněž varianta s geometrickými tvary – Zendala.

 

Šestý smysl

Žijeme v obtížné době. Nemusíme doufat, že jsme v testu vyplnili políčko správně. Můžeme si to prostě ověřit. Téměř všechno je dnes online! Co ale naše intuice? Kam se poděl šestý smysl, který nám našeptával, že jsme v testu uspěli? S uměním Zentangle si tento dar procvičíte. Vaše tvorba bude totiž výhradně intuitivní. Bez přemýšlení. Přirozená a spontánní. Uvidíte, kam vás tužka zanese!

 

Jedinečnost. Bez zmizíku!

Objevili jste dvě stejné šablony? Vybarvěte je stejným způsobem. Jsou stejné? A jsou si alespoň podobné? Nezmizíkujte! Zentangle se pyšní tím, že každý váš obrázek bude originální. Některé se povedou, některé ne – všechny ale budou zcela jedinečné.

 

Zábava s bonusem

Odpočinek je důležitým faktorem, který ovlivňuje zdraví i kvalitu práce. Jste unavení? Vyzkoušejte Zentangle! Pořiďte si líbivou šablonu a pusťte fantazii z otěží. Překvapí vás.

Říká se, že pouhých dvacet minut strávených nad černobílou šablonou nahradí dvě hodiny odpoledního spánku. Existují teorie, že tento způsob relaxace může odstranit migrény i bolest zad. Nevěříte? Dejte Zentangle šanci. Všichni jej přeci už dávno známe.




Zdroje:

http://tanglepatterns.com/zentangles/what-is-a-zentangle

http://mariathomasonline.com/contact.php

http://scrapbooking.com/article/78653

http://living.iprima.cz/bydleni/novy-fenomen-zentangle-jen-tak-si-cmarate-pritom-tvorite

http://www.beinmag.com/cs/article/zentangle-dokonala-obrana-proti-jarni-unave

http://www.vytvarnyobchudek.cz/zentangle/