Úvod Blog Něco z historie Z historie kalkulaček
Historie kalkulaček je víc dobrodružná, než by člověk řekl

 

Z historie kalkulaček

Jejich pradědečkem je počítadlo. Historické muzeum počítačů v USA jej považuje za „nejstarší, k počítání nepřetržitě používaný předmět - kromě prstů na ruce.“ Téměř každý školák s ním zkouší své první sčítání a odčítání.

Mladším a kontroverzním příbuzným počítadla jsou kalkulačky, které v druhé polovině 20. století vtrhly do školních tříd. Vyděšení rodiče se ptali: "Nezničí tato "kalkulačka" logaritmické schopnosti našich dětí?" "Budou stále schopné poučit se ze svých chyb?"

Obchodníci ani účetní strach neměli - těm počítadla i kalkulátory koneckonců sloužila odnepaměti. Pojďte se s námi podívat na další cestu do hlubin času!

Počítadlo starých Egypťanů

Nejstarší počítadla používali jako první patrně Egypťané nebo Sumerové. Přezdívalo se jim "abacus" a princip byl jednoduchý. Rám držel řadu tyčinek s obousměrně posuvnými korálky. Jakmile kuličky sklouzly na další tyč, zobrazily počet desítek - a takto dále. Primitivní? Nenechte se zmýlit!

V téměř nezměněné podobě přetrvalo toto počítadlo až do 17. století. V roce 1649 byl Blain Pascal pověřen výrobou a prodejem prvního počítacího stroje ve Francii.

První komerční kalkulátor

O dvě stě let později se tomuto přístroji - přezdívanému arithometr - podařilo stát se skutečně komerční záležitostí. V roce 1851 jeho sériovou výrobu zahájil Thomas de Colmar.

 

Během dvacátého století byly kalkulátory masivní, velmi neskladné a drahé přístroje - podobně jako první počítače.

 

Pozor! Jsou kalkulačky nebezpečné?

První elektronická kapesní kalkulačka byla vyrobena až v roce 1967. Ještě v roce 1970 šlo o nákladný výrobek. V této době ovšem také poprvé vtrhly do školních tříd! Jejich cena během pouhých deseti let výrazně klesla. Vstup kalkulaček do školní výuky byl provázen strachem a nejistotou. Je skutečně nutné, aby měly všechny děti svůj vlastní počítací přístroj? Jak tím utrpí jejich samostatná činnost? Bude potom ještě vůbec potřeba?

Pomůcka nebo hrozba?

V roce 1975 bylo osmákům ze základních škol umožněno požadovat kalkulačky během testů. V roce 1986 už byly v Connecticutu povinné! Americké i evropské školy následovaly tohoto příkladu. Ale ne všechny. Množství škol dovolilo použití kalkulačky jen v případě závěrečných testů. Některé byly ještě přísnější - povolili kalkulačky

jen během opravdu těžkých matematických testů.

Křemíkové nebe

V devadesátých letech už je přirozené použít kalkulačku během čtvrtletní nebo maturitní písemky.

 

 

 

Vědecké kalkulačky pro starší studenty se podobně jako učebnice "dědily". Zkazili jste test a chcete začít znovu? Nenápadně pomozte kalkulačce do křemíkového nebe!

Kdo se bojí, nesmí do lesa!

Obavy z technických vymožeností stále přetrvávají. Rodiče dnes straší počítače a téměř všehoschopné telefony. Kam se poděje fantazie dětí? Co s jejich komunikací? Není se čeho bát. Naše děti se totiž jen tak nedají.


 

Zdroje:

http://hackeducation.com/2015/03/12/calculators/

http://www.thecalculatorsite.com/articles/units/history-of-the-calculator.php

http://www.edtechmagazine.com/k12/article/2012/11/calculating-firsts-visual-history-calculators

http://www.vintagecalculators.com/html/history_of_electronic_calculators.html

http://www.mortgagecalculator.org/helpful-advice/chronological-calculator-timeline.php

http://www.ideafinder.com/history/inventions/handcalculator.htm

http://technet.idnes.cz/jedna-dva-tri-ctyri-pet-jak-kalkulacka-menila-svet-f77-/tec_technika.aspx?c=A070413_115038_tec_technika_pka