Úvod Blog Zvyky a tradice Z Afriky až k Eskymákům aneb 25 podob Vánoc
Poznejte vánoční zvyky, tradice a zajímavosti z celého světa

 

Z Afriky až k Eskymákům aneb 25 podob Vánoc

 

Vánoce se všemi dárky a světýlky nejsou nic závratně starého. Jde vlastně o viktoriánský „vynález“ z druhé poloviny 19. století . Už stovky let se ale slaví napříč metropolemi i státy po celém světě. Napadlo vás někdy, jak si užívají Vánoce v Německu nebo na Novém Zélandě? A co třeba v Japonsku nebo Grónsku? Jednoznačně nejoblíbenější svátky v roce mají mnoho podob. A my se teď podíváme jaké.

 

 

1. Jižní Afrika

 

Ačkoliv jsou africké Vánoce skutečně pohádkové, jelikož začínají uprostřed léta a všude září sluníčko, jihoafrická tradice není nic pro slabé povahy. Na Štědrý Den totiž místní kuchaři smaží housenky můry císařské. Jinak ale děti věší ponožky na krb a zpívají koledy jako jinde ve světě. Trochu strašidelná legenda vypráví o chlapci Dannym, který naštval babičku tím, že snědl sušenky určené pro Santa Clause. Ve vzteku ho zabila. Je tak odsouzena k věčnému strašení.

 

 

2. Rakousko

 

Rakouský školák se o Vánocích strachuje Krampuse – vánočního ďáblíka, který je připravený zlobit a bít mrňata větvemi. Téměř v celém Rakousku na konci listopadu začínají vánoční trhy plné svařáku a perníkové vůně. Každoročně je navštíví lidé z celého světa. Jedna z nejznámějších koled Tichá Noc (Stille Nacht) byla napsána rovněž zde – a to už roku 1818.

 

 

3. Španělsko

 

Betlémy mají v některých částech země pomerančů něco navíc - svoji malou figurku „kakajícího“ pána. 8. prosince také děti začínají pečovat o malý kus kmenu, který pojmenují „Tió de Nadal.“ Musí ho držet v teple a krmit ho, jinak jim pokadí (vážně!) vánoční dárky. Na Štědrý den je vhozen do ohně. 28. prosince se slaví Den svatých neviňátek, který je podobný našemu Aprílu. Všemožných vtípků a srandiček se ve velkém účastní i noviny, televize a po celém Španělsku se nese radostné volání „Innocente, innocente“ (Neviňátko, Neviňátko)

 

4. Norsko

 

V Norsku se na Štědrý večer zásadně neuklízí. Všechna košťata jsou bezpečně schovaná, kdyby je náhodou chtěly ukrást čarodějnice nebo ďábelské entity. Zde se zrodil výraz „Yule,“ tedy skandinávské Vánoce. Pochází ze starého norského výrazu pro kolo. Staří Norové věřili, že takové obrovské kolo je třeba Slunce.

 

 

5. Japonsko

 

Jak může být reklama úspěšná? Natolik, že díky kampani v roce 1974 mnoho Japonských rodin dodnes večeří na Štědrý den v KFC. Vánoce zde připomínají spíše až oslavy Nového roku - 25. prosince musí dokonce Japonci vstávat do školy! Tradiční pochoutkou je famózní jahodový koláč.

 

 

6. Venezuela

 

V Jižní Americe je zvykem navštěvovat vánoční mši. Tradičně jsou ale ulice uzavřená pro auta. Venezuelané proto zvyk trochu vylepšili a do kostela jezdí na kolečkových bruslích. Z celé Jižní Ameriky jsou zde Vánoce zaručeně nejbarevnější. Tunu ohňostrojů doprovází národní gaita hudba doprovázená na speciální kytaru a tamburínu. Stejně jako v celé Jižní Americe jsou velmi oblíbené Betlémy. Tradiční venezuelské Vánoce zdobí na hlavní tabuli Hallacas – masová směs zabalená do kukuřičných listů, k tomu se podává speciální plněný chléb a kuřecí salát.

 

7. Grónsko

 

Vánoční recepty v Grónsku jsou velmi netypické, považte - Mattak je syrová velrybí kůže servírovaná i s tukem. Kiviak je 500 papuchalků nacpaných do tuleně, kteří spolu takto několik měsíců kvasí pod kamenem! Vánoce jsou symbolem pro večírky i pokorné návštěvy kostela, často v národních kostýmech. Grónsko má historické i kulturní pouto s Dánskem, zdobení vánočních stromečků je tedy inspirované právě jím – včetně samotných stromků, protože v Grónsku žádné stromy nerostou! Stromky se tradičně zdobí 23. prosince a kromě svíček a tradičních ozdobiček přidávají seveřané tzv. kamiks – malé napodobeniny tradičních zimních bot z tulení kůže.

 

8. Německo

 

V Německu ta pravá vánoční nálada začíná už Adventem. Němci jsou mistři ve výrobě a množství variant adventních kalendářů a každá rodina má svoji zaručeně nejoblíbenější. Děti podobně jako u nás nechávají 6. prosince za oknem botu, která se přes nos zázračně naplní cukrátky. Zlobivé děti na druhou stranu dostanou březové větve jako symbol výprasku. Stejně tak důležité jsou stromky – koneckonců i odtud pocházejí. Pokud je v rodině mrňous, má za úkol stromeček nazdobit maminka . Ale pozor! Tajně! Domů je stromek přinesen na Štědrý den. První stromky se objevily ve Štrasburku na počátku 17. století, dokonce se o nich zmiňuje i samotný Goethe. V roce 1820 se díky německým cestovatelům dostaly stromky až do Ameriky.

 

 

9. Nový Zéland

 

Stejně jako v Austrálii zde začínají Vánoce uprostřed letních prázdnin. Spousta rodin tráví vánoční prázdniny v tzv. baches – něco jako naše chaty. Po městech chodí Santa průvody s kapelami a mažoretkami. Jelikož je teplo, nosí Santa místo sněhulí „žandály,“ tradiční novozélandské botky. Červený kabátek někdy dokonce vymění za košili zdejšího ragbyového tému „All Blacks“ Místo nudných jehličnanů novozélanďané na Vánoce zdobí Pohutukawa stromky. Dětí nechávají venku mrkvičku pro Santovy soby a ten jim na oplátku věnuje pivo (nealkoholické!) a kousek ananasu.

 

10. Portugalsko

 

V Portugalsku se dárky rozdávají jako u nás již večer – a mohou být schované stejně tak pod stromečkem jako v punčoše u krbu. Tradiční štědrovečerní jídlo v Portugalsku se nazývá „Consoada“ – podobně jako ve Španělsku. Jde o tresku se zeleninou a vařenými bramborami. K tomu se podávají škeble, kaviár a další luxusní dobroty. Po večeři se tradičně chodí do kostela. V Jižní Evropě jsou podobně jako v Brazílii nebo Venezuele oblíbené Betlémy, a to nejen v kostelech. Téměř každá rodina má svůj vlastní Betlém, kam před odchodem na mši tajně schová malého Ježíška a rozdá dárky pod stromeček. Bez Ježíška spokojeně chrnícího v kolébce nemohou mít portugalské děti žádné dárky!

 

11. Ukrajina

 

Podle Juliánského kalendáře, který používají na Ukrajině, se Vánoce slaví až 7. ledna. Na Ukrajině opouštějí ozdobičky a řetězy, místo toho zdobí stromečky umělými pavouky a pavučinami. Na Štědrý den se čeká, až nejmladší člen rodiny spatří na nebi první hvězdu. Potom se podává tradiční „Svatá večeře (Sviata Vecheria)." Podobně jako u nás se drží půst, je ale povoleno pít vodu vysvěcenou v kostele. Zřejmě to má smysl, protože Svatá Večeře má celých 12 chodů! Baští se sladké kaše z pšenice, boršč, ukrajinské pirohy, ryby, cheesecake a domácí chléb. Stoly zdobí stvol pšenice zvaný didukh, který symbolizuje velké pole na Ukrajině, předky a milované příbuzné.

 

 

12. Estonsko

 

Jakmile začne Advent, pověsí si estonské děti na parapet nebo na krb punčochu. Každý den do Štědrého dne tam najdou něco sladkého! V Estonsku na Štědrý den tradičně celá rodina navštěvuje saunu. Převlečený Santa na Štědrý den chodí podobně jako u nás Mikuláš a stejně jako on očekává básničky – a dává dárky. Zajímavé je, že v Estonsku věří, že vůbec první veřejný stromek stál v jejich hlavním městě Talinn. Sousední Litva je oproti tomu přesvědčená, že to bylo v Rize, jejich hlavním městě. A o své pravdě je každý skálopevně přesvědčen. V Estonsku jsou Vánoce skutečně štědré – tradiční vánoční pokrm je jelito, ale i zelí, mandarinky a perníčky. Zbožňují zde svařené víno, které připravují i v nealkoholické verzi pro děti.

 

13. Island

 

Na Islandu je zvykem darovat dětem k Vánocům nové oblečení. Líné a zlobivé děti nedostanou nic – a navíc je sežere děsivá Yule cat, která obchází islandské kopce! I na Islandu děti nechávají 12 dní před Vánoci botu položenou na parapetu. Každou noc je naplněna sladkostmi nebo dárečky. Na Islandu dokonce Vánoce začínají na minutu přesně v 18:00 hodin. Legenda tvrdí, že je tomu tak díky staré islandské pověsti, kdy den začínal právě v šest hodin. Děti po večeři rozbalují dárky a teprve potom začíná ta pravá zábava. Dříve dokonce televize v 17:00 ukončila vysílání a začala znovu až v 22:00!

 

 

14. Švédsko

 

Ve Švédsku ta pravá vánoční sezóna začíná s úderem dovolených a prázdnin. Tradičně ji zahajuje obrovská koza vyrobená ze slámy. Každý rok se ji snaží vandalové zapálit - a nutno říci, že úspěšně. Od roku 1966 vydržela slámová Yule Goat jen desetkrát! Kreativní vandalové se převlékají za Santa Clause nebo za elfy, aby přelstili ochranku u kozy a mohli škrtnout zápalkou. Jiná švédská tradice zahrnuje slavnostní rýžový puding. Uvnitř je schovaná neoloupaná mandle a člověk, který ji najde, se do roka určitě vdá/ožení. 13. prosince většina lidí ve Skandinávii oslavuje Sv. Lucku. „Objevili“ ji ve Švédsku, ale během 19. století se rozšířila do Dánska i Finska. Jak jsme se mohli dočíst v jednom z předchozích článků, Lucie byla statečná křesťanská světice, jejímž hlavním atributem je světlo. Každoročně je ve Skandinávii vybrána nejstarší dcera, která postupně (trpělivě!) budí ostatní členy rodiny. Je oblečená v dlouhých bílých šatech a na hlavě má korunu z větviček a devíti zapálených svíček. Rodina pak snídá – a svítí si pouze svíčkami.

 

 

15. Velká Británie

 

Stará tradice velí, že každý člen rodiny musí míchat tradiční švestkový puding ve směru hodinových ručiček. U toho si něco přeje. V Anglii tradičně Santa Claus plní ponožky, zlobivým dětem tam ale místo dárků nechává uhlí. Z britských ostrovů také pochází obliba jmelí. Staří Keltové a Germáni věřili v jeho zázračné schopnosti a zdobili jím domovy na ochranu před neštěstím. Během zmíněné viktoriánské doby se začaly věšet na dveře a stropy, pokud byl někdo nalezen, jak stojí pod jmelím, musel být někým v místnosti bezpodmíněčně políben. V Anglii se také poprvé koledovalo! Hudebníci cestovali z města do města, hráli u dveří a doufali v teplé jídlo nebo peníze.

 

 

16. Itálie

 

Raději než Santa Clause italské děti očekávají příchod Befany, přátelské čarodějnice, která nosí sladkosti a dárky – ovšem až 5. ledna. Italské Vánoce se nazývají „Natale,“ což znamená narozeniny. I zde zbožňují Betlémy a vystavují je na odiv už 8. prosince. Podobně jako v Portugalsku se Ježíšek přidává do jesliček až na Štědrý den – tajně. V Neapoli je dokonce největší Betlém na světě – obsahuje až 600 figurek včetně slavných osobností, politiků i běžných domků nebo zvířátek. Starý italský zvyk velí dětem převlíkat se za ovčáčky a koledovat. Italové na Štědrý den jedí velmi zdravě – žádné maso ani mléko, jen lehké mořské plody, způsob podávání se ale liší místo od místa. Po návratu z mše na zmrzlíky čeká sladký italský chléb a šálek horké čokolády.

 

 

17. Finsko

 

Víte, kde žije Santa Claus? Ve Finsku! Alespoň oni to tedy zatvrzele tvrdí. Sídlí na samotném vrcholu polárního kruhu, kam chodí každoročně miliony dětských dopisů z celého světa. Obrovský zábavní park „Christmas Land“ (a Santu) každoročně navštíví tisíce lidí. Finové mají tedy oproti nám značnou výhodu. Sami nazývají Santu také Joulupukki, což ve skutečnosti znamená Vánoční koza. To byla bojácná kozička, která žádala lidi o dárky – rozhodně jim ale žádné nedávala! Postupem času v ní však štědrost narostla a přetavila se v Santu. Zůstalo jen její jméno. Finové tradičně zapalují svíčky na hrobech svých nejbližších. Na finské hřbitovy je potom skutečně magický pohled. Stejně jako v Estonsku se finské rodiny shromažďují v sauně a poslouchají národní vysílání.

 

18. Kanada

 

Kanadské Vánoce jsou velmi podobné těm americkým, žije zde ale tolik národů, že výčet podob Vánoc zde je skutečně nekonečný. Celostátní je ale rozhodně obliba vánočních přání a kartiček. V Kanadě každý pošťák nazpaměť zná adresu Santa Claus, North Pole, Canada, HO HO HO. Kanaďané totiž věří a jsou patřičně hrdí na to, že Santa žije právě tam – ale Finové by samozřejmě nesouhlasili. Už v roce 1913 se konala první Santa Clausova přehlídka v Kanadě – jedna z nejstarších vánočních slavností na světě. Ulicemi Toronta pochoduje Santa a spousty dětí, každoročně je to obrovská událost, které se účastní na 2000 lidí! Většina rodin v Kanadě má doma jedle nebo borovice, protože jedna z kanadských provincií je největším vývozcem těchto stromků na světě.

 

 

19. USA

 

Americké svátky dobře známe z oblíbených vánočních filmů a pohádek. Věděli jste ale, že Američané zavedli třeba pijáckou vánoční tradici nazvanou „Běh Santů"? Na Štědrý den je normální potkávat skupinky rozjařených Santů, jak putují od baru k baru. Vánoční stromeček se do USA rovněž dostal zajímavě. V roce 1848 vyšly americké noviny s exkluzivním obrázkem ozdobeného jehličnanu. V ulicích způsobil výtisk poprask a během několika málo let věšel ozdoby na stromek skoro každý Američan. Podobně jako ve Velké Británii americké děti u krbu nebo u postele věší punčochy a doufají, že se naplní dárky během toho, co spí. V Americe rovněž panuje obrovská popularita Betlémů. Vůbec první Betlém vytvořil Sv. František z Assissi v roce 1224, aby pomohl vysvětlit Ježíškovo narození svým následovníkům.

 

 

20. Mexiko

 

Jeden ze symbolů amerických Vánoc má kořeny překvapivě v Mexiku. Jedná se tzv. vánoční hvězdu, zelenočervenou rostlinku zvanou pryšec nádherný. Pochází z Mexika – do Ameriky ji v roce 1828 přinesl americký ministr pro Mexiko Joel R. Poinsett. Kytička se chytla a dokonce získala Poinsettovo jméno. V roce 1870 už se v Americe kupovaly ve velkém. Typické pro mexické Vánoce jsou potom papírové masky pinatas. Plní se dobrotami a věší ke stropu. Děti masky trefují (vhodnými) zbraněmi a snaží se jí rozbít – a do té doby ukořistit co nejvíc sladkostí.

 

 

21. Francie

 

Ve Francii se Vánoce nazývají „Noel,“ což vzniklo z výrazu pro „dobrou zprávu.“ Tradičně od Štědrého dne až do Nového roku ve francouzských domovech plápolají plamínky v krbu. Dávná tradice totiž věří, že polínka přinášejí štěstí. Francouzi je polévají červeným vínem a domem se potom nese krásná vůně. I ve Francii zdobí domovy a kostely Betlémy, mají zde dokonce speciální figurky pro pekaře nebo policistu. Velmi oblíbené je během bílých Vánoc chodit na Štědrý den bruslit nebo sáňkovat. Na štědrovečerní tabuli se podává Reveillon, což je pečená krůta, ústřice, krůtí játra a sýry. Tradičně je konzumovaná čokoládová roláda „Buche de Noel“.

 

 

22. Austrálie

 

U protinožců Vánoce přicházejí v polovině léta a není neobvyklé, že se rtuť teploměru na Štědrý den blízí k 50 stupňům! Je tedy jasné, že Australané tráví Vánoce hlavně venku – grilují o sto šest a užívají si na pláži. Tradiční vánoční párty znamenají velká rodinná setkání, rozdávání dárečků a baštu se šunkou, krůtím nebo mořskými plody. Sousedé často soupeří v nejhezčí výzdobě domku a zahrady. Australané zdobí domovy tradiční místní rostlinkou, tzv. australskou buší. V Austrálii má Santa lehčí oděv a jeho sáně táhne šest klokanů. Koná se i slavný jachtařský závod a 26. prosince populární „Boxing Day“

 

 

23. Irsko

 

V zemi svatého Patrika nechávají u dveří tradiční ovocné koláčky a lahev piva Guiness jako svačinku pro Santu. V irském gaelic se Vánoce řeknou „Nollaig“ a Santa „San Nioclás.“ I zde se slaví Boxing day, v tento den se obvykle pořádají i fotbalové zápasy a koňské závody. Existuje stará tradice, která velí zapálit velkou svíčku na parapetu největšího okna, jakmile na Štědrý den zapadne slunce. Světlo svíčky pak svítí na cestu Josefovi a Marii. A samozřejmě i irské děti se těší na spoustu dárků!

 

 

24. Nizozemí

 

V Holandsku se 6. prosince očekává příchod Mikuláše (Sinterklaas) a jeho pomocníka Černého Petra. Ti tu nechali dobroty a oříšky pro hodné kluky a holky - ovšem jen když naplní boty senem a cukříkem pro jejich koníka. Hlavní oslavy zde ale probíhají už 5. prosince. Oslavy začínají první sobotu po 11. listopadu, kdy „Sinterklaas“ přicestuje do města. Legenda říká, že svatý Mikuláš bydlí v Madridu a každý rok jede do Holandska se svými pomocníky přes jiný přístav, aby ho spatřilo co nejvíc dětí.

 

 

25. Eskymáci

 

Na dalekém severu pořádají lidé obrovský zimní festival Sinck Tuck. Tančí se, konají se divoké večírky a (samozřejmě!) se vyměňují dárky.

 

 

 

Popřejte Veselé Vánoce 15x jinak!

 

1. Finsko: Hyvää Joulua!

 

2. Norsko: Gledelig Jul!

 

3. Německo: Froehliche Weihnachten!

 

4. Mexiko: Feliz Navidad!

 

5. Anglie: Merry Christmas!

 

6. Francie: Joyeux Noël!

 

7. Itálie: Buon Natale!

 

8. Ukrajina: Srozhdestvom Kristovym!

 

9. Řecko: Kala Christouyenna!

 

10. Afričané: Geseënde Kersfees!

 

11. Arabové: Milad Majid!

 

12. Čína: Shèng dàn jié kuài lè!

 

13. Eskymáci: Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!

 

14. Rusko: Novim Godom!

 

15. Irsko: Nollaig Shona Dhuit!

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

https://www.whychristmas.com/cultures/

http://www.history.com/topics/christmas/christmas-traditions-worldwide

https://www.huffingtonpost.com/2013/12/24/world-christmas-tradition_n_4479333.html

http://www.todayifoundout.com/index.php/2010/12/christmas-traditions-from-around-the-world-infographic/

https://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_traditions