Úvod Blog Výtvarné potřeby Papírnictví Pavlik CZ radí: Jak vybrat malířský stojan
Jak se pozná skutečný malíř? Podle stojanu. Tak hurá na představení základních variant!
 

Papírnictví Pavlik CZ radí: Jak vybrat malířský stojan

Malování krajiny nebo historických objektů vyžaduje jednu ze základních pomůcek – a překvapivě to není štětec, paleta ani barvy. Komfort a skutečné umělecké zátiší totiž poskytne až malířský stojan. Jak ale vybrat ten nejlepší kousek? Záleží na vás. Jste pyšní na svůj ateliér a ujíždíte na masivních plátnech, kde se naplno projeví váš um? Nebo potřebujete lehkého parťáka, který vás spolehlivě provede pohádkovou krajinou? Jakmile vyberete správně, malba vás zaručeně pohltí - pokud se jí to již nepovedlo. Je známo, že umělci se pyšní citlivou a křehkou duší. Se stejnou jemností a citem jsou vyráběny i malířské stojany z našich novinek. Uvěříte jim?

Typy stojanů

Ateliérové stojany

Není těžké přijít na to, že tento typ vzhledem ke své velikosti není určen na přenášení. Jak název vypovídá, tyto kousky jsou neocenitelné v ateliéru. Jejich stabilita, variabilita umístění velkého plátna i široké varianty nastavení malby dokážou splnit vysoké nároky každého náročného umělce.

Plenérové stojany

Pokud chcete malovat v terénu, je ideálním pomocníkem plenérový stojan. Ačkoliv se nepyšní takovou stabilitou a komfortem jako stojan ateliérový, je velmi lehký a skladný. Pro umělce na cestách ideální kousek.

 

Menší a malé stojany

Do samostatné oblasti patří malé stojany, které se pohodlně vejdou na stůl. Ovšem nejen tam. Slouží zejména pro dekorační účely, popřípadě (pochopitelně) pro malbu na plátna malých rozměrů.

 

Stojany podle materiálu

 

Bukové dřevo (pevná dřeva)

Pro ty nejnáročnější umělce je skvělou volbou bukový malířský stojan. Je velmi pevný a disponuje dlouhou životností. Jedinou nevýhodou je vyšší hmotnost a samozřejmě cena. Pokud ale chcete investovat do luxusu, nenajdete lepší volbu.

Smrková dřeva (středně tvrdá dřeva)

Stojany ze středně tvrdého dřeva jsou výbornou volbou pro umělce, kteří hledají levnější pomocníky s dostatečnou kvalitou. Sice se nevyrovná bukovému dřevu, i profesionální umělci jej ale často volí jako spolehlivého pomocníka.

Měkká dřeva

Velmi levné stojany z měkkého dřeva mnohdy ztrácejí na kvalitě – a to fatálně. Nízkou odolnost následuje i nepříliš líbivý vzhled, odborníci proto doporučují tento typ pouze pro plenérové stojany.

 

Typy klasických stojanů

Typ A

Velmi častý a populární typ stojanu je k sehnání za příznivou cenu. Jejich rozměr je menší a typologie nepříliš rozmanitá, takže člověk vlastně nemá šanci prohloupit.

Typ H

Pro fajnšmekry s důrazem na kvalitu jsou určeny malířské stojany typu H. Jejich stalibita je jednoznačně nejlepší, a to i v případě velkých pláten. Přirozeně je manipulace a jejich přenos obtížnější, cena rovněž odpovídá kvalitě.

Zdroje:

https://www.vytvarne-potreby-novak.cz/navody-tipy/jak-vybrat-malirsky-stojan

http://grafickekresleni.cz/vytvarne-potreby/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%AD%C5%99sk%C3%BD_stojan