Úvod Blog Zajímavosti Vodové, olejové a jiné barvy...
 

Temperové barvy

Tempera je malířská technika, v níž se nanáší nelesklé, rychleschnoucí a vodou ředitelné emulze. Tato technika byla oblíbená především v době středověké a to hlavně v 15. a 16. Století. Ale ani v dnešní době neztrácí svou popularitu. Většina z nás se s temperou setkala poprvé v mládí ve školce nebo ve škole.

Po zaschnutí je tempera spíše matná a není příliš světlostálá. Samozřejmě je zde možnost ovlivňovat její vlastnosti různými přísadami (například zasychání). Od ostatních typů barev se tempera liší především tím, že i po zaschnutí lze smýt.

Olejové barvy

Olejové barvy jsou naopak druhem pomaluschnoucích barev, skládají se z částic pigmentu suspendovaných v zasychajícím oleji, nejčastěji lněném. Viskozitu barvy ovlivňujeme množstvím přidaného rozpouštědla, nejčastěji terpentýnem. Pro zvýšení lesku lze přidat lak.

Akrylové barvy

Akrylové barvy jsou vyrobeny ze směsi pigmentů a syntetické pryskyřice a jsou založeny na vodní bázi, což je jejich hlavní výhodou a předností. Technické vlastnosti jsou podobné olejovým barvám, ale k ředění akrylových barev a vymývání štětců stačí jen vodu. Zároveň mají tu vlastnost, že rychleji usychají. Váháte-li, zda s akrylem začít, jsou tu i další argumenty pro: nemusíte používat žádná nevábně vonící ředidla. Po zaschnutí jsou malby odolné proti vodě a neotírají se.

Akvarelové barvy

Původ akvarelových barev sahá až do starého Egypta, kde se jimi malovalo na svitky papyru. Rozvoj akvarelu však proběhl až po období neoklasicismu v 18. Století, především ve Velké Británii a poté ve Francii (např. Eugéne Delacroix nebo Gustave Moreau).

Akvarelové barvy se skládají z rostlinných, nerostných nebo živočišných pigmentů, spojených vodou, arabskou gumou, medem a konzervačními přísadami. Glycerín a med zabraňují popraskání nátěru během vysychání. Barva je vodorozpustná a mezi nejčastější povrchy pro malbu slouží papír a plátno, dá ovšem malovat i na jiné povrchy např. na látku či dřevo. Vodové barvy nemají velké krytí, a proto podklad obvykle prosvítá, čehož lze při samotné tvorbě dobře využít.
 

Akvarelové barvy rozlišujeme na

• Suché barvy v přihrádkách

• Mokré barvy v přihrádkách

• Polotekuté barvy v tubičkách

• Tekuté barvy v lahvičkách