Úvod Blog Psací potřeby Test levných kuličkových per
Jak obstála v našem testu nejlevnější kuličková pera?
 

Kuličková pera

Jak testovat levné varianty?

Kuličková pera jsou levnou a poměrně spolehlivou psací potřebou. Používáme je ve škole i v kanceláři, neobejdou se bez nich dělníci, lékaři ani manažeři. Obchody se předhánějí v nabídce velkého množství kousků za nejrůznější ceny. U dražších kuličkových per máme možnost sledovat značku i renomé. Levné a velmi levné propisky se musí spoléhat samy na sebe. Kdo má ale čas a chuť je všechny otestovat? Zde přicházíme na řadu my.

Vybrali jsme pro vás nejlevnější kousky z naší nabídky v eshopu. Proběhl test vlastností, které by podle českých i zahraničních testerů měly být pro propisky samozřejmostí. Podívejte se s námi!

Je vzhled důležitý?

Než vůbec začneme psát, nepodceňujme, jak propiska vypadá. Doporučujeme sledovat to, zda propiska odpovídá našim požadavkům ohledně rozměrů, případně značky. Jednotlivé části pera musí perfektně sedět!

• Je propiska ergonomická? Je radost s ní psát? Zkoumejte i design a pohodlný úchop.

Přesná linka a sytý inkoust

Linka na papíru by měla být pravidelná a jasná i bez přílišného tlačení. Mezery a vynechávání nejsou dobrým znamením.

U linky se vyplatí zkoumat i její tloušťku. Náplně do kuličkových per se jen předhánějí ve způsobech provedení. Na preciznější psaní je přirozeně lepší užší linka s dostatečným přísunem inkoustu. Existuje ale mnoho lidí, kteří dávají přednost silnější lince. Velikosti se tradičně pohybují od 0,5 do 0,7 mm.

Výdrž a spolupráce

Otestujte, kolik textu napíšete se samostatnou náplní. Důležitý je i způsob, jakým náplň "spolupracuje." Mnoho kuličkových per se zaručuje výdrží. Tato výdrž ale mnohdy znamená, že propiska po chvíli začne vynechávat a vám dojde trpělivost dříve než náplň.

Chyby na druhý pohled

Některé propisky umožňují různorodý výběr náplní. Zkoumejte, jaké druhy to jsou a jak s nimi budete spokojeni. Odpovídá barva inkoustu na papíře náplni v propisce? Nezačne písmo na papíře po čase slábnout? Odpovídá šíře inkoustu slibované tloušťce? To vše jsou parametry, jež mohou pomoci vybrat kuličkové pero, ke kterému se budete rádi vracet.

• Zpozorněte, pokud se v náplni tvoří sraženiny! Lehkost a přesnost psaní tím může být zásadně omezena.

• Má pero problém pracovat v různých úhlech? Je tok inkoustu nepravidelný? Patrně jste se setkali s nekvalitním kouskem.

• Sledujte při psaní i rychlost zasychání. Neteče pero? Zabraňte znehodnocení penálu či diáře kontrolou inkoustu. Pero, které nešpiní, by dnes mělo být samozřejmostí.

Ideální test je vyzkoušet kuličkové pero na pevné desce, např. na stole. Sledujte kvalitu linky a sytost písma!

Pozor na zlozvyky

Vkládáte při psaní propisku do úst? V lékařském online průvodci healthguidehq.com je „okusování“ pera jedním z nejběžnějších zlozvyků. Pokud se nedokážete ovládnout, některé testery doporučují dokonce kontrolu zdravotní nezávadnosti materiálu a inkoustu.

Testování levných kuličkových per

Kuličkové pero PK001-29

693520

Pero disponuje sytým inkoustem a skvělou přesností. Velkou nevýhodou je, že tyto vlastnosti fungují jen při zcela kolmém úhlu. Nakloněné pero a lehké psaní není téměř možné. Škoda!

6,00 Kč

Kuličkové pero Stripes

124337

Naše volba! Velmi lehké pero disponuje úzkou a velice přesnou linkou. Sytost inkoustu plně dostačuje, pero nevynechává. Jedinou nevýhodou je delší rozepisování při ostřejším úhlu. Psaní je přesto příjemným zážitkem. Ve srovnání s cenou a stylovým vzhledem ideální kousek

5,60 Kč

Kuličkové pero Spoko Fresh

124337

Naše volba! V jednoduchosti je krása! Středně tenká linka je podporována dostatečně sytým inkoustem. Skluz po papíře je těžší, ale přirozený. Pero téměř nevynechává. Sraženiny se neobjevily. Psaní je pohodlné a příjemné

5,25 Kč

Kuličkové pero Fruity

124334

Stylové pero má přirozený skluz a přesnou, středně silnou linku. Na pevné desce ale nestačila sytost inkoustu. Pero nevynechává. Určené pro klasické sešity či psaní s podložkou – v tomto případě spolehlivá volba.

6,50 Kč

Kuličkové pero Bantex

121981

Pero je lehké a velmi elegantní. Co získalo na vzhledu ale ztratilo na spolehlivosti. Síla linky nekoresponduje s přesností a nerovnoměrným tokem inkoustu. Lehký skluz je zde spíše na škodu.

7,50 Kč

Kuličkové pero Sphera

124186

Naše volba! Pero se pyšní tenkou a velice přesnou linkou. Skluz je těžší, vzhledem k lehkosti pera ovšem přirozený. Sytost na pevné desce či lesklém papíře obstála, při psaní s podložkou s ní problémy nejsou. Sraženiny se naopak objevují pouze zde, ovšem v minimálním měřítku. Pero je navíc lehké, barevné a stylové. Bomba!

9,50 Kč

Kuličkové pero PK003-25

693300

Pero je stylové a disponuje sytým inkoustem, který nevynechává. Přesnost bohužel příliš nezaujme, radost kazí i množství sraženin

12,50 Kč

Kuličkové pero PK003-22

693304

Pero nevynechává, inkoust je sytý a oproti předchozímu příkladu i přesný. Stejně tak se ale inspirovalo množstvím sraženin.

12,50 Kč

Kuličkové pero PK003-23

693302

Naše volba! Zástupce z dražších kousků obstál na slabší jedničku. Linka pera je tenká a přesná. Na papíře mnohdy neklouže příliš lehce, to ale nahradí sytý a spolehlivý inkoust. Problém s vynecháváním se vyskytl jen na lesklém papíře.

12,50 Kč



 

Zdroje:

http://searchsoftwarequality.techtarget.com/definition/penetration-testin

http://testingbasicinterviewquestions.blogspot.cz/2012/02/what-are-different-test-cases-for-pen.html

http://www.geekinterview.com/question_details/35166