Úvod Blog Zvyky a tradice Rošťáci, pozor! Dětský den je za dveřmi
Dětský den je vítanou událostí začátku léta. Oslavte jej s námi!
 

Den dětí - Svátek zlobidel

Dětský den je jednou z nejoblíbenějších událostí začátku léta. Rodiče si mohou vybrat, jestli své ratolesti obdarují veselou maličkostí, v jednom ale na vybranou nemají. Ať už s dárky nebo bez, tento den patří mrňatům! Ve škole se většinou (naštěstí) neučí, místo toho se konají sportovní hry a všelijaké ztřeštěnosti. Jaké? Soutěže o nejrychlejší štafetu, skákání v pytlích i házení tenisáků do otevřené tlamy namalovaného příšeráka jsou jen příklady toho, jak školáci i předškoláci 1. června řádí.

Ale pozor! Napadlo nás ještě něco! Bez čeho se žádná velká dětská zábava neobejde? Pusťte se do čtení a těšte se s námi!

 

Kde se vzal Den dětí?

Pro děti tolik jedinečný den má překvapivě původ už na počátku dvacátého století. V roce 1925 byl založen Mezinárodní den dětí, který mimo pořádání oslav a zábavných soutěží také upozorňoval na bezpráví, se kterým se děti potýkaly - a bohužel potýkají ještě dnes. Den dětí byl spojen s festivalem Dračích lodí, který se konal v San Franciscu. Soutěže a "dračí" oslavy se spojily - a nakonec vykrystalizovaly v Mezinárodní den všech školáků, andílků i zlobidel.
 

5 věcí, které na dětský den prostě musíte mít

 

1. Království bublin a bublinek

Je spousta hraček, které děti mají rádi. A jestli něco úplně zbožňují, tak jsou to bublifuky. Bez rozdílu věku jsou duhové bublinky různých tvarů i velikostí skvělými kamarády, kterými se během slunečných dnů hemží spousta parků a zahrad. Kdo z vás vyfoukne největší bublinu? Která vydrží nejdéle? Zkoušejte a zkoušejte! Trpělivost přináší růže. Vyberte si z nabídky ten bublifuk, který vás pasuje na vítěze všech bublosoutěží!


 

2. Diplom (nejen) pro vítěze

Vítězové, vztyk! Sláva pro ně a čest poraženým! I když vyhrát není úplně nejdůležitější, skvělý pocit z prvního místa se ničemu nevyrovná. Chcete mít památku na turnaj ve vybíjené? Poprali jste se se skákacím pytlem a dofuněli do cíle jako první? Zasloužíte si cenný diplom, který můžete ukázat všem kamarádům - a samozřejmě se pochlubit rodičům. 



 

3. Řádění s barvami

Jakmile vysvitne sluníčko, všechno začne hrát barvami. A školy se rády opičí. Pučící léto je skvělá příležitost pro hodiny strávené venku. Dětský den se naopak venku strávit musí. Co s sebou kromě dobré nálady? Samozřejmě - barvy, barvy a barvy! Namalujte na školní pozemky toho nejsložitějšího panáka a soutěžte! Zmalujte se barvami na obličej a vyděste paní učitelku! Kromě soutěží a všelijakých legrací patří barvy k dětskému dni stejně jako k létu sluníčko!



 

4. Neposedné balonky

Na dětský den nejsou barevné jen dětské obličeje. Co třeba balonky? Kdo z nás si dovede představit léto bez pinkání a motání veselých housenek? Balonek nakonec praskne. Hlavní je, aby nepraskl u vás! Foukejte a dejte pozor, ať se neleknete! Balonky koneckonců umí být pěkně zlobivé. Který si vyberete?



 

 

 5. Pozor! Pijte!

Celodenní lítání po hřišti a vyhrávání soutěží unaví nejednoho školáka. Taková únava je o to horší, pokud ze samé radosti zapomene pít. Nenechá na sebe dlouho čekat bolest hlavy, v teplém dni navíc ještě úžeh nebo úpal. Nezapomínejte ani na opalovací krém, pokud víte, že budete trávit den venku. A to neplatí jen o dětském dni! Léto je za dveřmi a je škoda jej proležet v peřinách. Užívejte sluníčko a vyhrajte s přehledem co nejvíce soutěží - a pamatuje! Důležité není vyhrát, ale zúčastnit                                                     se.


 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_d%C4%9Bt%C3%AD