Úvod Blog Zajímavosti Reflexní prvky - Proč a jak je nosit
Vidět a být viděn je základní pravidlo na silnicích, které dokáže zachránit život
 

Reflexní prvky - Proč a jak je nosit?

Je všeobecně známé, že na silnici je třeba vidět a být viděn - a to ať jde o řidiče, cyklistu nebo školáka. Často na to ale zapomínáme. Ne snad proto, že rádi hazardujeme. Můžeme ale prostě zbožňovat naši černou zimní bundu. Je ve tmě, sněžení nebo mlze dobře vidět? Správně! Téměř vůbec. Řidič nás v tmavém oblečení rozpozná na pouhých několik metrů. To je ale pozdě. Bezpečně zareagovat dokáže při 100-120 metrech.

Obyvatelé vesnic, kteří vyrážejí do práce ještě za tmy, s sebou nosí baterku nebo na rukáv přicvaknou relfexní pásek. Mohli jít ovšem i bez nich. To se změnilo. V únoru roku 2016  vešla v platnost novela, která povinuje chodce pohybující se za snížené vidtelnosti na kraji silnice opatřit si reflexní doplněk. Účelem je - jak jinak - zvýšení bezpečnosti chodců. Za chybějící odrazky můžeme čekat pokutu.

Krutá čísla

"Hlavním smyslem nového pravidla je prevence, nikoliv represe," dočteme se na internetových stránkách Ministerstva dopravy. Povinnost chránit se reflexními prvky se pochopitelně nevynořila zčistajasna. Ročně se stane téměř sto smrtelných nehod chodců - a téměř všechny za tmy. Přesto je zákon přijímán rozpačitě. Je nařízení reflexních prvků skutečně tím, co zabrání zbytečným nehodám? Nestačí jen pečlivější propagace - ale stále s možností volby?

Co jsou reflexní materiály?

Při nasvícení reflektory spatří řidič reflexní pásek na rukávu téměř okamžitě. Reflexní materiály jsou totiž schopny odrážet dopadající světlo až na vzdálenost 200 metrů. Tomu se ani zdaleka neblíží žluté nebo bílé oblečení! To řidič vidí maximálně na 50 metrů. Právě díky reflexním materiálům je řidič schopný včas reagovat - a zabránit tak katastrofě.

Kdy je používat?

Lidé na dostatečně osvětlených silnicích budou povinnosti ušetřeni. Opatření se týká zejména chůze mimo obec za snížené viditelnosti. Za zhoršené podmínky považujeme tmu, mlhu, ale i déšť či husté sněžení. Ani během chumelenice ale není chodec povinen obléci nevzhlednou reflexní vestu. Podle ministerstva dopravy svůj účel splní reflexní samolepka nebo klíčenka.

Sportovní vybavení i školní aktovky se dnes pyšní reflexními prvky automaticky. Pokud nedostačují, můžeme si vybrat z nášivek, samolepicích folií i "klapaček" - výstražných pásků na nohavice nebo rukávy. Výrobci dbají i na trendy, z odrazky se tedy může stát celkem pěkný doplněk. I u stylových kousků ale dbejte také na barvu. Čím světlejší, tím lepší! A stejně tak platí pravidlo, které zachraňuje životy - ĆÍM VÍCE, TÍM LÉPE!

 

Zdroje:

http://www.altima.cz/clanek/8-proc-reflexni-prvky.html

http://zpravy.idnes.cz/reflexni-doplnky-pro-chodce-budou-povinne-fir-/domaci.aspx?c=A140326_205944_domaci_zt

http://tn.nova.cz/clanek/chodci-pozor-uz-shanejte-reflexni-odrazky-kde-co-a-jak-nosit.html

http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/povinne-reflexni-prvky-pro-chodce-od-ledna-se-to-asi-nestihn/r~8be7d500795b11e5adcb0025900fea04/

http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/Vlada_schvalila_novelu_zakona_o_silnicnim_provozu_zavadi_reflexni_prvky_u_chodcu.htm