Úvod Blog Zajímavosti Proč čmelák v zimě cvičí aneb 35 studených zajímavostí
Jestli máte pocit, že je zima období klidné a takříkajíc nudné, tento článek vás vyvede z omylu

 

Proč čmelák v zimě cvičí aneb 35 studených zajímavostí

 

Že je zima obdobím klidu? Ále, nenechte se zmást! Mnozí z nás by možná dali všechno za horký čaj a pěknou knížku zakončenou nekonečným šlofíkem, příroda ani mnoho pozemšťanů to tak nemá. Právě naopak. Pojďte se s námi podívat na senzace, vylomeniny a zajímavosti, kterým je společný mráz, sníh a pořádně huňaté oblečení. Hurá na zimní článek o zimě!

 

1. Nejnižní teplota vůbec byla naměřena v Antarktidě na polární stanici Vostok. 21. ledna 1983 zde teploměr naměřil hrozivých -98,2 stupňů!!!

 

2. Pro nás – tedy pro severní hemisféru - jsou hlavní zimní měsíce prosinec, leden a únor. Jižní hemisféra - například Austrálie - považuje za nejstudenější měsíce červen, červenec a srpen. Přitom ale letní prázdniny probíhají i u nich v těchto měsících.

 

3. Všímáte si páry, která vám jde v zimě od úst? Váš dech může přitom doopravdy zmrznout, stačí, aby teploty skočily pod -40 stupňů.

 

4. Věděli jste, že existují dva druhy zimy? Astronomická zima je definovaná oběžnou drahou kolem Slunce a začíná 21. nebo 22. prosince. Oproti tomu meteorologická zima je závislá na datu 1. prosince.

 

5. Možná tomu nebudete věřit, ale v zimě je naše planeta ke Slunci úplně nejblíže.

 

6. Napadlo vás někdy, jak je možné, že vločky vypadají pokaždé jinak? Záleží totiž na tom, jestli se jim do cesty dostane atmosféra. Vločky, které spadnou do suché a chladné atmosféry, budou malé a prašné (tzv. „suchý sníh,“) - a sněhuláka z nich postavíte velmi těžko. Tzv. mokrý sníh se bere v teplotách o něco vyšších než 0 stupňů. Při padání se vločky mírně roztahují kolem okrajů a drží pohromadě. Proto jsou pro sněhuláky a koulování naprosto ideální.

 

7. Máte pocit, že se od vás očekává šok, když vidíte sněhovou vánici na Sahaře? Tušíte správně, že to není potřeba. Sníh totiž právem patří všude od Sahary po Havaj. V roce 2011 nasněžilo 32 cm sněhu v jihoamerické poušti jen kvůli studené frontě z Antarktidy

 

8. V polovině ledna se oteplí a vy už odhazujete šály a rozepínáte bundu? Nedělejte to. V jižní Dakotě se 10. ledna 1911 celý den pohyboval na parádních 13 stupních, během 15 minut ale spadl na -20! Tato teplota je dodnes uvedena v Guinessově knize rekordů.

 

Zimní senzace ze světa zvířat a rostlin

 

9. Některá zvířata v zimě mění barvu! Polární liška mění před zimou kožíšek z šedobílé na zářivě bílou, aby se mohla v hlubokém sněhu pohodlně schovat před nebezpečím.

 

10. Mnoho zvířat před zimou usíná tvrdým zimním spánkem. Jedním z nejznámějších spáčů je medvěd, který v zimě tzv. „hibernuje“. Znamená to, že tlukot jeho srdce se zpomalí na 8 tepů za minutu (z původní 40 a víc) a může vydržet celých sto dní bez jídla!

 

11. Někteří sobi ze zemí nad polárním kruhem jsou nuceni několik týdnů v roce žít v absolutní tmě. Adaptovali se ovšem díky malé tkáni za sítnicí, která v zimě umožňuje sobům použít ultrafialové světlo a vidět ve tmě!

 

12. Některé arktické housenky během chladného léta nenajdou dost potravy, aby zvládly transformaci v motýla. Zimují tedy ve zmrzlé vodě, chráněné speciální krví s nemrznoucími vlastnostmi. Může trvat až 14 let, než nasbírají dost síly! Z toho důvodu se jedná o nejstarší housenky na světě.

 

13. Existuje žabka, která během zimy zcela zmrzne. Srdce sice bije, ale krev přestane téci a oči jí zbělají kvůli zmraženým čočkám. Na jaře rozmrzne a skáče jako nová.

 

14. Kapustňáci z Floridy se stali závislými na odtoku teplé vody z elektráren natolik, že přestali v zimních měsících migrovat na jih. Jakmile ale elektrárny vypnou, nastanou pro ně potíže.

 

15. Ještě na konci 19. století mnoho evropských zoologů věřilo, že ptáci „hibernují“ ve vlnách oceánů nebo v zimě létají na měsíc. V roce 1822 byl ale v Německu nalezen čáp se šipkou ze střední Afriky, což byl první jasný důkaz o migraci.

 

16. Když se čmelák v zimě chystá k letu, pravidelně se protahuje a provádí zahřívací i silová cvičení.

 

17. Samec losa ničí před zimou své parohy, aby šetřil energii – a ty mu během nečasu znovu narostou! Jde o jeden z nejrychleji rostoucích zvířecích orgánů na světě.

 

18. Některé veverky si dělají zásoby hub, které zavěšují na suché stromy. Lépe je tak ochrání před infekcí, hmyzem a bakteriemi.

 

19. Málokdo z nás si představí rozkvetlou louku uprostřed ledna. Existuje ale rostlinka, která skutečně kvete v zimě. Čínský slivkový květ (národní kytička Čínské republiky) prudce pučí i během nízkých teplot - a protože jaro tehdy už bývá (alespoň) ve vzduchu, je symbolem naděje a vytrvalosti.

 

20. Stromy zpravidla v zimě ztrácejí listí, aby zachovaly životně důležitou vodu. Stále zelené stromy mají jiný způsob. Jejich listy obsahují jehličky nebo „vosk,“ díky kterému tak snadno nespadnou. Mohou tak zůstat zelené a zimu pohodlně přežít.

Senzace ze světa lidí

 

21. Každou zimu na jižním póle zůstane kvůli počasí 50 vědců totálně odříznutých od civilizace – a to na celých 8 měsíců. Šprýmovná tradice velí, že jakmile odletí poslední letadlo, musí všichni povinně sledovat všechny tři zpracování hororu Věc (The Thing), který se odehrává právě na polární stanici. Uf!

 

22. Němci a Rusové během první světové války uzavírali v zimě dočasné příměří, aby se společně mohli bránit proti hladovým vlkům, kteří na ně útočili.

 

23. Ve starém Římě v zimě trvala hodina 45 minut a v létě 75 minut – Římané totiž určovali čas pomocí denního světla.

 

24. V zimě můžete z USA do Ruska dojít pěšky!

 

25. Každou zimu musí Rusko „bombardovat“ své řeky, aby zabránilo nebezpečným povodním způsobeným ledovými přehradami.

 

26. V roce 400 př.n. l Peršané vyvinuli typ budovy, která v zimě vyrábí led a ukládá jej na léto.

 

27. Víte, proč ceny plynu na jaře tradičně vzrostou? Existuje totiž speciální zimní a letní směs s jinými (dražšími) přísadami.

 

28. Obchodní síť Mall of America vůbec nepoužívá topení! Všechno teplo je generováno lidmi, osvětlením a světelnými dekoracemi. Když je opravdu chladno, zapínají klimatizaci, aby jim zákazníci nezmrzli.

 

29. Vědci věří, že v případě jaderné války by vedlo k tzv. "jadernému soumraku,“ což je vlastně celoroční globální zima, která by mohla trvat desítky (i stovky!) let.

 

30. Ve Švédsku na autobusových zastávkách používají tzv. "světelnou terapii," aby lépe bojovali s depresemi. V zimě je tam totiž celých 19 hodin denně tma.

 

31. V Norsku najdete město zvané Hell, kde mrzne jak praští téměř po celý rok.

 

32. V Anglii vláda financuje službu, kam můžete zavolat, když najdete člověka bez domova. Tato služba mu potom zařídí pořádný nocleh v teple.

 

33. Napadlo vás, proč se asijské střechy v rozích „kroutí?“ V zimě mají poskytnout více světla do oken – a v létě naopak více stínu.

 

34. Sebevražda v zimě je vlastně mýtus. Jejich největší výskyt je totiž na jaře a v létě. Míra depresí je v zimě sice nejvyšší, dá se ale předpokládat, že relativní "veselost" jara/léta přináší lidem silnější – smutnou – motivaci.

 

35. Montreal se pyšní celým podzemním městem, které v zimě praská ve švech.

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

http://www.kidzworld.com/article/29853-winter-fun-facts

https://www.metoffice.gov.uk/learning/seasons/winter/winter-facts

http://mentalfloss.com/article/89881/15-surprising-facts-about-winter-weather

http://www.kickassfacts.com/winter-facts/