Úvod Blog DIY Podzimní čarování s listy
První spolupráce s Herničkou nejen pro šikovné ručičky byla věnována listům a lístkům

Podzimní čarování s listy. A s Herničkou!

Konečně na tvoření nejsme sami! Od nynějška nám bude pomáhat Hernička nejen pro šikovné ručičky, kde se děti i rodiče každé úterý a pátek předhánějí v kreativitě. Mrkněte na první společné tvoření, tentokrát s nekorunovaným symbolem podzimu listy, lístky i lístečky.

Podzim je jednoduše kouzelný. Tolik barev, co venku najdeme, nevytvoří ani ten nejšikovnější malíř – a kdyby ano, měl by s tím pořádnou práci. Ale příroda, panečku, ta si poradí se vším! Odstíny listů vesele přeskakují z jasně oranžové v červenou, ale i hnědou a veskrze teplou, hřejivou. I když je venku sychravo, podzim jako by nás vážně dokázal zahřát.

Není divu, že máme chuť si kousek podzimu odnést s sebou domů. Hodí se totiž ke všem terasám, balkonům i pokojíčkům. Tak na nic nečekejte a pusťte se s námi do tvoření – ovšem ne jen tak ledajakého. Tentokrát totiž nebudeme sami.

 

Hernička nejen pro šikovné ručičky aneb pomocníci z Křince

Donedávna v našich tvořivých článcích figurovali šikulové z hlubin internetu. Ti rozhodně dokázali přinést spoustu inspirace a naučit mnoho nového. Trochu nás ale mrzelo, že nejsme přímo „u zdroje.“

Shodou okolností jsme ale poznali Herničku nejen pro šikovné ručičky. Skupina dětí a rodičů sídlí v Křinci a pravidelně organizuje tvořivá dopoledne. Můžeme tedy svatosvatě říci, že počínaje tímto článkem se Hernička stane naším hlavním kreativním parťákem – a nutno říci, že se nemůžeme dočkat!

Do konce roku se můžete těšit na výrobu svíček, lucerniček a plno dalších senzací. A dnes? Jistě, jistě, víme, že už to víte. Dnes listy v různých podobách. Jdeme na to!

Listování 3x k mání

Kouzlení s listy přináší spoustu legrace už venku. Téměř každý totiž rád skotačí v pracně shrabaných hromadách podzimní nadílky...samozřejmě vyjma těch, kteří nadílku hrabali. Listy není třeba nijak zvlášť třídit, můžete tedy řádit podle libosti. Vybírejte ale pěkné kousky - a ideálně vcelku.

1. Listy poprvé

Budete potřebovat:

• Šablony listů

• Velkou čtvrtku A3

• Barevnou křídu

Nůžky

Postup:

Položte šablonu libovolného lístku na čtvrtku a obkreslete jej vybranou křídou – třeba červenou. Totéž udělejte u dalších. Nebojte se přetahování! Obrys potom prsty opatrně rozmazejte. Brzy zjistíte, že máte na papíře krásnou listovou stínohru. Líbí?

2. Listy podruhé

Budete potřebovat:

• Šablony listů

• Pěkné a velké listy, co dala matička příroda

Čtvrtku A3

Temperové barvy

• Kousek houbičky na nádobí

Postup:

Připravte si co nejvíce podzimních odstínů. Na velkou čtvrtku položte šablony listů. Vezměte do ruky kousek houbičky a "ťupkujte" papír, dokud nebude celý pokrytý parádními podzimními barvami – samozřejmě kromě šablon.

3. Listy potřetí

Budete potřebovat:

• Pěkné a velké listy, co dala matička příroda

Temperové barvy

Čtvrtku A3

Postup:

Vezměte „skutečné“ listy ve stejném tvaru jako šablony, nabarvěte je a obtiskněte do bílých ploch na čtvrtce z předešlého listování. Povedlo se? Paráda. Máte totiž hotovo.

Chcete vědět o Herničce víc? Pokračujte na jejich facebook: http://bit.ly/Sem_s_Hernickou (připravujeme i speciální článek)