Úvod Blog Něco z historie PILOT - Společnost s filosofií asijských mistrů
Známá japonská společnost udává směr ve vývoji psacích potřeb více než 100 let
 

- Společnost s filosofií asijských mistrů

Pilot udává směr ve vývoji psacích potřeb neuvěřitelných 100 let. Na počest výročí vydal Pilot speciální kolekci "Mika," - pestrobarevnou a přímou jako jeho historie. Výraz "pilot" ostatně patří kapitánovi lodi, který vzdoruje překážkám, ale i podporuje a chrání ostatní námořníky. Společnost se mu v mnohém podobá. Seznamte se s asijským fenoménem, který stále nezapomněl na ty, pro které byl stvořen - na zákazníky.

Vznik společnosti

V roce 1918 pánové Ryosuke Namikii a Masao Wada zakládají společnost Namikii Manufactoring Company. O více než deset let později už fungují pobočky v Šanghaji, Londýně i New Yorku. První mikrotužku na světě Pilot slavnostně představuje v roce 1927. Uběhne dalších jedenáct let a společnost Namikii získává název, který se skutečně uchytí - Pilot Pen Co.

Inovace a rozšíření

Padesátá léta dávají prostor dceřinné společnosti Pilot Ink Plant, která se brzy stane jedničkou ve výrobě inkoustů. A co populární kuličkové pero Pilot? Světlo světa spatří v roce 1961. O pět let později jsou s velkou slávou představeny tzv. Wyteboard - spolehlivé popisovače na bílou tabuli.

Pobočka v Evropě i Čechách

V roce 1967 společnost zakládá hlavní kancelář v Evropě! V sedmdesátých letech se zrodí světoznámé pero Pilot s tekutým inkoustem. K českým školákům pera Pilot přicházejí v roce 1993. A dodnes se tu drží jako klíště.

Současnost

Pilot udává trendy. Na sociálních sítích má miliony fanoušků. Jeho typické obrázky i hashtag "happywriting" důvěrně znají téměř všichni školáci. Kdo píše "pilotem," je v kurzu. Pero Frixion i spolehlivé rollery ocení každý, přesto je ale doma právě ve školách. Provází malé prvňáčky od prvního stupně až na vysokoškolské přednášky.

Pět pilířů společnosti

Společnost Pilot dodržuje od roku 1918 pět zásad. Vzdává hold pokoře i úctě k zákazníkům. V uspěchaném světě drsného byznysu je příjemným překvapením. Zákazníci to ví. Pět pilířů, na kterých stojí, je totiž v mnohém inspirováno právě jimi.

 

1. Sansha Teiritsu – Tři síly v harmonii

Když se zahledíte na trojnohý hrnec, spatříte rovnováhu. Ta je potřeba i v podnikání. Tři nohy představují výrobce, distributora a zákazníka. Pokud by jediná noha byla jiných rozměrů, podnikání nebude fungovat.

Na úkor nikoho, ve prospěch všech.

2. Ukiwa Seishin – Sdílení radostí i strastí

Společnost Pilot se pyšní ochrannou značkou v podobě záchranného kruhu. Velké společnosti nemusí nutně zrychlovat honbu za ziskem ani používat ostré lokty. Skutečný růst umožní sdílená radost, ale i smutek. Vzájemně si pomáhejme a překvapí nás, co dokážeme.
 

3. Nankan Toppa – Statečný námořník

Sdílejte radost i strasti a nevzdávejte se odvahy. Jako dávní námořníci buďte připraveni položit život za kapitána i posádku. Buďte neustále ve střehu. Poslouchejte rozkazy a plňte povinnosti, přesto neztrácejte svoji lidskost.

 

4. Ichinichi Ishiin – Jeden krok za den

Pilot znamená v jazyce námořníků "vůdce". Správný vůdce má na vědomí, že nejlepší loďi je třeba dosáhnout trpělivě a pokorně. Své námořníky vede k práci, ale neztrhá je. Zkouší schopnosti lodě, ale nepřetrhá jí plachty. Každý den usilujme o to, abychom šli po správné cestě. Sledujme ale také, co kolem cesty vidíme.
 

5. Sishei Shinken – Chcete úspěch? Máte ho mít!

Pokud skutečně věříme svým snům, splní se. Jde o dávné tajemství nebo sílu pozitivního myšlení? Ať je to jak chce, společnost Pilot je přesvědčená, že to funguje. I ten nejztřeštěnější nápad si zaslouží, aby byl brán vážně. Nebojte se vývoje ani prudkých změn. A nechte své sny bojovat po vašem boku.

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pilot_%28pen_company%29

http://www.pilotpen.com.sg/about-us/history.html

http://www.pilotpen.cz/cs/

http://www.pilotpen.cz/cs/o-spole/historie-filozofie/kli