Úvod Blog Zajímavosti PEXESO - Česká hra od 3 do 99 let
PEXESO určitě nemusíme představovat. Tušili jste ale, že pochází z Čech?

 

PEXESO - Česká hra pro všechny od 3 do 99 let

 

Věděli jste, že PEXESO je ryze český vynález? Dodnes není v žádném zahraničním slovníku uvedeno, natož vysvětleno. Angličtina populární hru nazývá "memory game," němčina "Memory-Spiel". V roce 2015 pexeso slavilo krásné padesátileté výročí. Kde se vlastně vzalo?

 

 

64 karet a 32 obrázkových dvojic

Mladý mozaikář Zdeněk Princ v 50. letech zrovna pracoval v katedrále Sv. Víta. Tam někde se zrodil nápad na "Obrázkovou mozaiku" - karetní hru, kdy se z 64 karet dalo spojit 32 shodných obrázků. Myšlenku tehdy ještě nechal odpočívat. Ne nadlouho. Po pěti letech spoluzakládal nakladatelství Pressfoto a tam jej poprosili o zajímavou věc: "Vymysli nějakou pěknou hru jako naši prezentaci!" Pan Princ si samozřejmě vzpomněl na svoji mozaiku. Název "Obrázková mozaika" šéfovi nepřipadal zrovna šťastný. To jim ale zrovna přálo.

 

 

PEKelně SE SOustřeď!

V 60. letech česká televize vysílala soutěžní pořad Jaroslava Dietla "Pekelně se soustřeď!" Nakladatelství Pressfoto se název líbil. S Jaroslavem Dietlem se Zdeněk Princ spojil téměř okamžitě. Ptal se, jestli si jejich nakladatelství může název půjčit. Mohli. Museli by za něj ale zaplatit nemalý licenční poplatek. Vtipnou přesmyčkou Zdeněk Princ nakonec vymyslel slovo "pexeso" . Licenční poplatek nebyl potřeba - a na karetní hru se název se zajímavějším "x" přilepil jako vosa na med.

 

 

Pokrevní bratři

Na prvním pexesu byly obrázky z tehdy prudce oblíbených mayovek. Chcete obrázek s Vinettouem nebo Ribannou? Jak je libo! Musíte si ale vystát několikahodinovou frontu.

 

 

Zvířátka, hrady i slovíčka

Tématika kartiček byla na počátku vzniku zbožňované hry vcelku obyčejná. Příroda, zvířátka i televizní postavy se v mírných obměnách stále opakovaly. Po roce 1989 se ale s tématikou roztrhl pytel. Hrady i zámky vydávaly místopisná pexesa jako vkusnou prezentaci. S otevřením hranic se objevila i jazyková pexesa.

 

Netradiční pexesa

Děti i dospělí milují neobvyklá pexesa, kde se místo shodných obrázků spojuje hokejista k týmu nebo písnička k notám. Je libo kulaté pexeso? A co z čokolády? Nejoblíbenější jsou překvapivě pořád zvířátka. Kluci pochopitelně zbožňují auta, děvčata nedají dopustit na pohádky. S pexesem se i obchoduje! Existují totiž skutečně okouzlující kousky s černobílými fotkami nebo herci ze starých seriálů. A co říkáte na mistrovství republiky v pexesu? Necháte se zlákat?

 

 

Těžké časy

Zdeněk Princ se svým pexesem nezažil jen pěkné chvíle. Po roce 1968 nový šéf Pressfota zpochybnil jeho autorství a poslal Prince k soudu. Musel být rád za své kontakty ve straně – díky nim totiž soud vyhrál. Panu Princi byly nejen odepřeny práva na vznik hry, ale musel vrátit i peníze, které od roku 1965 díky hře vydělal. Přesto má pexeso pořád rád. Ochrannou známku sice po pádu komunismu získal zpět, málokdo se na něj ale s vydáním pexesa obrací. Ostatně málokdo jej zná.
 

 

Zdroje:

http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/encyklopedie/_zprava/jak-vzniklo-slovo-pexeso-muze-za-nej-tak-trochu-i-jaroslav-dietl--1368572

http://www.bkovarikova.cz/texty/zajimavosti/kdo-vynalezl-pexeso.htm

http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/nazev-hry-pexeso

http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7607

http://www.i-noviny.cz/kultura/pexeso-slavi-50-let#.Vzqw4b6M7jY

http://magazin.aktualne.cz/pexeso-slavi-50-let-cesky-vynalez-deti-stale-miluji/r~5b073626c96e11e4994f002590604f2e/