Úvod Blog Zvyky a tradice MAJÁLES - Dobrodružná historie studentské satiry
Na přelomu jara a léta se koná nejeden majáles a každý z nich patří studentům. Kde se vlastně vzal?

MAJÁLES - Dobrodružná historie studentské satiry

Majáles je vítanou událostí na přelomu jara a léta. Jeho historie je dobrodružná a sahá až ke kořenům lidstva. Pojďte se s námi podívat na českou oslavu studentských radostí a krás života.

Jak to všechno začalo?

Není těžké uhodnout, že „majáles“ v českém překladu zní “květnový“. Tento výraz odjakživa patřil českým studentským oslavám, které vítaly jaro – a také oslavovaly krásy studentského života. Jejich původ je doložen už k rozmachu univerzit v 15. století! I na úsvitu lidstva se ovšem v Římě konaly oslavy k uctění bohyně jara a plodnosti Maie. Pevně oddělit ale nejde ani od keltských svátků Beltaine a dalších tradic, které si s sebou lidské pokolení nese dodnes.

Zlobiví studenti? Sem s nimi!

Už v 15. století - na samém počátku oficiálních majálesů - bylo zvykem tolerovat šprýmky a recesi studentů. Neodmyslitelně spjatý s majálesem je průvod masek, kde nejprovokativnější kostým často vítězil.

Kromě průvodu masek k majálesu patří volba „nejvonačejšího“ krále, popřípadě královny, kteří se na rok stanou patronem všech studentů.

Každý kandidát se hodnotil nejen podle masky, ale i podle vlastní pověsti a volebního proslovu.

Nového krále zpravidla okamžitě obklopila děvčata, která ho ozdobila šátky, stuhami i mašličkami. Jeho družina potom vedla průvod vesnicí. U každého domu prosili o dárky, chválili hospodáře, jeho rodinu i čeleď. Oblíbený byl úprk krále a jeho lapání, koňské závody i hození krále do (často) ledové vody.

Výlety za přírodou

Majáles je vítaný univerzitními studenty, ani středoškoláci jej ale nezatracovali. V 18. století bylo v den před prudce populárními čarodějnicemi (tedy před Filipojakubskou nocí) zpravidla volno. Studenti středních škol a gymnázií vyráželi se školními prapory a učiteli do přírody, kde zpěvem oslavovali radost (nejen) ze sluníčka.

Majáles v Litomyšli organizovaný tamními gymnazisty popisuje i Alois Jirásek ve své Filosofské historii.

Provokace (nejen) komunistů

Když odbylo nové století, tradice majálesů ochabla. Vrátila se zpět až s komunisty, kteří ovšem tuto tradici poctivě kontrolovali, popřípadě svorně rušili. Událost si totiž dokázala zachovat ironický a opoziční ráz, který přirozeně vyostřovala, když režim sípal únavou.

V Praze se květnové studentské akce konaly u pomníku K.H. Máchy. Když v roce 1964 vláda majáles povolila, okamžitě studenti využili příležitost a ironii zdůraznili. Roku 1965 byl králem pražského majálesu zvolen americký beatník Allen Ginsberg. Režim jej poté neprodleně obvinil z výtržnictví, alkoholismu a nesmlouvavě jej vyhostil z republiky.

Šedesátá léta ostatně umožnila kritický duch majálesů učinit více palčivým, postupně tedy režim blahosklonně „majáles doporučil nepořádat“ a nahradil jej slavnostmi Týdnů mládeže.

V osmdesátých letech nahradilo průvod v maskách vystoupení kapel a festivalový ráz. Klasickou podobu majálesu drží například dodnes V Těšíně, kde je zachován průvod v maskách i volba krále s královnou.

Majáles se postupně stal masovější událostí a kritika či ironie studentstva pomalu mizí. V roce 2013 nespokojení pražští studenti uspořádali "konkurenční" neziskový majáles oproti slavnějšímu pražskému kolegovi. Větší města, která majáles pořádají, dnes ale svorně kladou důraz na regionální identitu, produkty pro studenty a sem tam se na pódiu mihne i místní politik.

Vědeli jste, že... aneb Majáles v Pardubicích

První pardubický Majáles se po peripetiích konal v roce 1979 mezi bloky B a C. Začal v pět odpoledne a skončil v osm. Další ročník se uskutečnil až o rok později, od té doby se ale nit nepřetrhla.

• Věděli jste, že v ročníku 1983 byli na pardubickém majálesu členové estébé v převlecích? Jeden z nich dokonce čepoval pivo účastníkům!

• Za nejlepší ročník je považován Majáles z roku 1985, i když ho prve málem zničil sníh!

• V roce 1986 všechny dorazilo vrcholné představení divadelní skupiny Sklep. To ostatně nepřestalo návštěvníky uchvacovat ani v dalších ročnících.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Maj%C3%A1les

https://studentmag.topzine.cz/6-veci-z-historie-majalesu-ktere-byste-meli-vedet-kdy-vznikl-a-dalsi/

http://www.visaci.cz/tisk/zminky-o-visacim-zamku-v-tisku-deniky-casaky-co-je-to-vlastne-studentsky-majales