Úvod Blog Děti Kulatá historie míčů a míčků
Balonek z gumy je poměrně novodobá záležitost. To ale neznamená, že si v minulosti děti nehrály s něčím podobným
 

Kulatá historie míčů a míčků

Kdo z vás už zkoušel fotbal, volejbal nebo (mini) golf? A kolikrát? Jistě. Míčové hry jsou oblíbeným způsobem zábavy už po staletí - a to nejen pro děti. Napadlo vás někdy, kde se takový míček vlastně vzal? Byl původně určený na sport? Nebo na hraní? Existovala jen jedna podoba míčku, až se nakonec každá hra i sport tak zdokonalily, že každá vyžadovala speciální míček? Tolik otázek! Pojďte se s námi podívat na odpovědi.

První balonky byly s nadsázkou „trochu“ jiné než dnes. Byly totiž vyráběny z prasečích močových měchýřů nebo ze zvířecích plic. Aztékové první balonky vyráběly z plic kočičích, které posléze obětovali bohům. Existují dokonce záznamy o baloncích z velrybích plic. Dokážete si představit, jak byly asi velké?

Míčky ale nevznikaly jen tak. Původně šlo o sportovní náčiní. Patrně nikdo netušil, že se chytne i jako hračka. Aztékové i staří Egypťané si s míči a míčky nadšeně hráli, stejně jako Sumerové. Přesto se o skutečných baloncích dá hovořit až tehdy, kdy vznikla guma.

Jak to všechno začalo?

První gumový balonek byl vyroben profesorem Michaelem Faradayem v roce 1824. Pan profesor své balonky vyráběl tak, že uříznul dva kusy položené dohromady a jednoduše stlačil hrany.

První nafukovací balonky světlo světa spatřily jen o dvacet let později v Londýně.

Ve dvacátých letech 20. století navrhl Neil Tillotson latexový balonek s kočiči tvářičkou a oušky z ručně nařezaného kartonu. V obchodě je děti našly v dubnu 1931 – a byly nadšené. Byl to totiž jeden z prvních balonků vyráběný přímo pro ně.

Nafukovací balonky nejsou tak elastické jako gumové balonky a dokázaly způsobit spoustu nepříjemností - třeba výpadky elektřiny. Někteří provozovatelé vlaků je v minulosti chtěli omezit nebo dokonce úplně zakázat!

Průřez balonkem

Čím naplnit balonek? Mimo vzduchu je nejoblíbenější helium. To je ostatně preferované i pro velké cestovní balony, není totiž toxické.

Malé, lehké předměty (třeba pohlednice) se někdy umisťují do balonků a když balonek padá, doslova vás do nosu praští překvápko.

Když se balonky tvarují

Existují balonky, které jsou mnohem delší a tvarovatelnější než jiné. Můžete je zamotat do jednoduchých i nebývale složitých tvarů, které (překvapivě) vydrží. Z balonků se tvoří pejskové, srdíčka a meče, ale i složitější pohádkové postavičky, draci a další poklady naší představivosti. Ti nejšikovnější se každoročně účastní soutěže Twist and Shout, největší balonkové soutěže na světě.

Hra i náhradní orgán

Balonky jsou užívané jako dekorace nebo hračky – a ano, obvykle v nafouklé formě. Některé obchody dokonce nafukují balonky před tím, než je začnou prodávat a zvyšují pak jejich cenu! Často jsou takové balonky plněny menšími kolegy nebo gumovými medvídky.

Balonky jsou jednoznačně nejčastěji využívány jako hračky, dříve se ale používaly i jako názorné pomůcky ve třídě. Během 19. století se dokonce uvažovalo nad tím, že by mohly být využity v medicíně jako náhradní orgány, to však bylo rychle zamítnuto. Naštěstí.

Někteří Australané si pomáhají vodou naplněnými balonky před častými požáry. Jakmile se plameny dostanou k balonkům, voda je uhasí.

Každý z vás ale nejlíp ví, co s nimi. Pinkejte si, chytejte je, v létě balonky naplňte vodou a vrhejte proti kamarádům i nic nečekajícím obětem (někdy současně). Kdo si hraje totiž nezlobí!

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Toy_balloon

https://www.football-bible.com/soccer-info/who-invented-the-soccer-ball.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%AD%C4%8D

http://www.golfee.cz/kronika/historie-golfu/historie-golfoveho-micku/?poll_action=vote&poll=167&vote=3