Úvod Blog DIY Krepové květiny
Kreativní článek o krepových DIY květinách, které zaručeně nikdy neuvadnou

 

Krepový papír zachytí krásu květin i bez jejich nejpřesnějších vlastností. Je příjemné na takové dekorace pohledět a stejně tak si je svépomocí vytvořit. Navíc oproti živým květinám mají jednu nespornou výhodu - více vydrží, neopadají a neuvadnou.

 

Metoda "jednoho lístečku"



Jak již název napovídá, květinu tvoříme lísteček po lístečku. Jednotlivé okvětní lístky samostatně tvarujeme a připevňujeme ke stonku. Abychom květinu vytvořili, musíme udělat vhodný stonek z krepového papíru a vazacího drátu. Poté je třeba vyřezat potřebné množství okvětních lístků a listů z krepového papíru. Okvětní lístky vytvarujeme a připevníme lepicí páskou.

 

Tulipán

Použijeme 6 okvětních lístků, otřepenou tyčinku a 2 prodloužené lístky. Tvar okvětních lístků dle obrázku lehce tvarujeme dovnitř "šálku." Tři z nich v nejširším místě stlačujeme dovnitř. Šikovné záhyby jsou základem každého plátku. Dlaně lístků silně tiskněte k tyčinkám a přidejte zbývající lístky - nevadí, když se překrývají. Připojte i lístky, které budou níže na stonku
 

Pivoňka

Uzmeme 35 okvětních lístků a stlačíme tyčinku. Tvar lístků stlačujeme velmi jemně směrem k "šálku." Připojíme k tyčince a polohujeme vnitřní lístky. Vlníme a dekorujeme směrem dovnitř.
 

Lilie

Vezmeme 5 okvětních lístků, tyčinku pestíku a protáhlý list. Skládáme lístky v polovině podélně, nemačkáme - a nakonec rozložíme. Tvarujeme lístky směrem z nejširšího místa "šálku". Tyčinku pojíme k rovnoměrně rozmístěnému kruhu a necháme dlouhé pestíky uvnitř.

 

Růže

Použijeme 5 malých, 7 velkých okvětních lístků a tyčinku. Vrstvíme lístky v bodě těsně pod středem a horní hranu stáčíme ven. Záhyby jsou opět základem každého plátku. Připojíme lístky na tyčinku - menší lístky jsou pevně stočené kolem tyčinky. Každý další kruh lístků zvyšujeme s jemným překrýváním ostatních plátků.
 

Tvarování okvětních plátků

Okvětní lístky tvarujeme jako první - s tyčinkou se potom spojují jednotlivě. Chceme-li z lístků vytvořit "šálek," tiskneme plátek mezi palcem a ukazováčkem nedaleko středu. Jemným tahem palce natahujeme krepový papír. Okvětní lístek potom rolujeme kolem tužky či drátku. Záhyby na místě stiskneme.
 

Připojení lístků

Chceme-li lístky připojit na tyčinku, protáhneme mírně květinovou pásku a pak ji zabalíme dvakrát kolem tyčinky. Přidáváme lístky - kolem každého z nich vkládáme balicí pásku. Po přidání okvětních lístků zabalíme pásku ještě dvakrát kolem - směřujeme dolů podél stonku. Nakonec ukotvíme a přidáme listy.
 

Kontinuální metoda tvorby plátku

Při této metodě je pás papíru s okvětními lístky připojen k tyčince. Okvětní lístky se tvarují potom, někdy několik najednou. Nejprve vytvoříme tyčinku, poté řezané proužky okvětních lístků. Pás lístků se poté pevně zabalí kolem tyčinky, popřípadě kolem sebe navzájem. Doporučujeme zabezpečit květinovou páskou, popřípadě řezat na kratší délky. Lze také připevňovat na etapy. Poté se připojí okvětní lístky, popřípadě listy.

 

Chryzantéma


Použijeme 36 okvětních lístků, okrajové tyčinky a jeden nebo více kapkovitých listů. Připojíme konec lístku k tyčince a točíme jej kolem. Postupně pojíme lístky výše na tyčinku. Pevně je upevňujeme v blízkosti dalších lístků. Vnější okvětní lístky lehce vlníme
 

Karafiát


Použijeme tři pruhy lístků. Stiskneme pevně spodní okraj jednoho lístku. Zabalíme je pevně kolem sebe a dolní okraje udržujeme zarovnány. Chráníme květinovou páskou a opakujeme s dalšími okvětními lístky. Válcované pásky ukončíme obyčejným květinovým drátem - směřujeme dolů podél stonku. Nakonec vytáhneme lístky.
 

Jiřina


Použijeme až 32 okvětních lístků a okrajovou tyčinku. Připevníme lístek a zakončíme blízko tyčinky. Balíme postupně s přidáváním lístků. Okvětní lístky směřují dovnitř.
 

 

Sedmikráska


Vezmeme 18 okvětních lístků a stiskneme tyčinku. Připevníme na tyčinku a plisujeme spodní hranu, abychom zabránily seskupování. Okvětní lístky směřují ven, tvarujeme jich i několik najednou. Listy nakonec připojíme k základu stonku.
 

Připojení lístků


Chceme-li připojit pás lístků, umístíme je na jeden konec proti tyčince a pásek zabalíme kolem nich. Základny svíráme dohromady a tiskneme záhyby jen v případě nutnosti. Po zabalení pásu květinové lístky jemně protáhneme. Kolem základny květiny je balíme několikrát - dotýká se papír i tyčinka. Zakotvíme pásek na spodní části stonku a připojíme listy.
 

Tvarování lístků

 

Chceme-li několik lístků ve tvaru "šálku," držíme lístky mezi palci a ukazováčky. Palce necháváme blízko hrany, prsty se nacházejí v centru. Jemným tahem palce natáhneme krepový papír. "Šálek" směřující ven tvoříme vlněním lístků, které posouváme mezi palcem a tužkou - okvětní lístek se bude kroutit ve směru tužky.
 

Tvorba tyčinky


Květinový drát zkrátíme na požadovanou délku - 30 centimetrů je ideální výchozí délka. Ve směru hodinových ručiček do levého horního rohu:

Spodek: Uzmeme krepový papír o rozměrech 30 x 30 cm. V centru umístíme kousky velikosti chomáče bavlny - koncem drátu je stlačujeme. Papír balíme kolem bavlny a končíme až u drátu. Chráníme květinovou páskou. (Sedmikráska)

Pupen: Uzmeme čtverec o rozměrech 7 x 7 cm z krepového, matně bílého papíru. Směrem k dolnímu bodu směřujeme lístky, které se mírně překrývají. Na konec drátu vkládáme květinovou pásku (Růže)

Pestík: Čtverec o rozměrech 7 x 7 cm rozřízneme na polovinu. Každý složíme na menší čtverce o průměru 3 centimetry. Točíme pevně mezi prsty a na jednom konci uvážeme uzel. Poté vytvoříme tři pásy těžkého červeného krepového papíru o průměru 5 cm. Každý na jednom konci ohneme. Všechny pásy připojíme, matně bílá je v centru. Na konci drátu chráme květinovou páskou (Lilie)

Floret: Uzmeme řez krepového papíru o rozměrech 15 x 5 cm. Každý složíme na čtverce o průměru 3 centimetry. Řežeme lístky, jak je znázorněno na obrázku. Balíme až k drátu a chráníme květinovou páskou.
 

Trojité dno

Uzmeme 3 čtverce krepového papíru o průměru 3 centimetry. Současně vytvoříme tři kopečky bavlny ve velikosti hlavičky hřebíku. Přípojíme k drátu stejně jako u varianty 1. Stlačujeme současně a chráníme květinovou páskou
 

Tvarování a připojení listů

Ve směru hodinových ručiček od levého horního roku:

Zubaté lístky: Spodní částí stonku tyto listy umísťujeme pod spodní část květu - zajišťujeme květinovou páskou (Sedmikráska)

Kapky: U každého listu na špičce tvoříme několik centimetrů hluboké štěrbiny - řádkování je přibližně 5 centimetrů od sebe (viz šablona). Vložíme list dovnitř "šálku", dále tvarujeme podle jednotlivých postupů (Růže)

Standard: Základ z lístků tvoříme před jejich připojením. Přidáváme krátký dřík vyrobený z tkaniny o rozměrech cca 50 cm, kterým obalujeme květinový drát. Dalším způsobem je obalení základny květinovou páskou a mírné vytahování listů kolem dříku. Můžeme ale i lepidlem slepit drát s centrem zadního listů (Chryzantéma)

Podlouhlý lístek: Každý list podélně přeložíme na polovinu. Lístky připojujeme na dřík pod základnou květiny a balíme květinovou páskou kolem základny.

Girlanda




Užíváme okvětní lístky vyrobené bez tyčinky. Točíme je pomocí čalouněné jehly s oboustrannou stuhou - jehlu směřujeme přes středy květin.



 

Pro ozdobné vizitky

Květy ve tvaru kapek připojujeme k pravé straně - ideální délka je 28 centimetrů. Přibližně 3 centimetry směrem od květu stočíme drát do dvou malých kruhů. Ohneme drát o 90 stupňů a vrátíme jej do kruhového základu.



 



Zdroj:

překlad z http://www.marthastewart.com/893987/how-make-crepe-paper-flowers