Úvod Blog DIY Krásy velikonočních vajíček
Jak vypadá to nejkrásnější velikonoční vajíčko? Inspirujte se a zkuste ho s námi!

Velikonoce - svátek plný barev

K velikonočním svátkům určitě patří tradiční barvení vajíček. Ptáte se, jak se vlastně velikonoční vajíčka barví?

Vajíčko je v křesťanství již dlouho symbol plodnosti, znovuzrození, počátku, nesmrtelnosti, a také se považuje jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus.

Ve 40ti denním postním období, které končí Bílou sobotou, se nesmělo jíst maso, mléčné produkty a také vejce.

V tomto ročním období ale slepice po zimě opět plně snášely a lidé řešili problém, co s takovým množstvím vajec - a tak se po večerech poměrně jednoduše zdobila. Ve východním křesťanství bylo barvení vajíček ke vzpomínce na Kristovu krev. V některých východních katolických církvích se tato forma barvení nese až dodnes.

 

Barvení všude, kam se podíváš

Dříve se na barvení vajíček používaly pouze přírodní barvy, kterých se docílilo například kořením, ale i třeba odvarem ze zeleniny nebo ovoce.

Každý z nás si určitě vybavuje barvení vajíček v cibulové slupce, kam se ozdobené vajíčko trávou nebo květinou obaluje do levné punčochy z nylonu, a poté se vkládá do hrnce a nechá se společně povařit. Velmi známé je třeba i barvení vajíček pomocí vosku, kde si na lžičce nebo v nádobce rozehřejete voskovky,a pak rozteklou danou barvu aplikujete na vajíčko. Tyto formy barvení jsou jedny z nejznámějších a předáváme si je z generaci na generaci.

Můžete se držet budˇ starých zvyklostí, a nebo jít s dnešní dobou a najít si ten svůj způsob barvení. V dnešní době naleznete v nabídce spousty kreativních sad na barvení, tekutých i práškových barev, samolepek a nebo smršťovacích folií.

Je na každém z Vás, která technika je pro Vás ta nejlepší, a bude se Vám s ní nejlépe pracovat.

Společně se níže podíváme na pár jednoduchých kroků, jak si udělat to nejkrásnější velikonoční vajíčko, kterým se budete právem pyšnit!

Kreativní sady na barvení

Nejdříve si ukážeme společné vytvoření velikonočního vajíčka za pomoci kreativní sady, která je dostupná ve více provedeních. My jsme si pro dnešek vybrali sadu Pestré jaro, kde jsou vajíčka krásně zbarvená. Tato sada obsahuje - 3 gelové barvy na vajíčka, 1 pár rukavic, 5 kusů zlatých fóliích, 3 kusy pěnových aplikátorů, 8 kusů dekoračních stojánků na vajíčka, krabičku na sušení vajíček a manuál.

Sadu můžete aplikovat buď na čerstvě uvařené vajíčko anebo na vajíčko z buničiny, vhodné ke zdobení. Pokud jste zvolili vajíčko čerstvé, je důležité ho nejdříve omýt v roztoku jedlé sody (2 polévkové lžíce na 1 litr vody) abyste na vajíčku neměli žádné nečistoty.

Nezapomínejte jít do tvoření s chutí a radostí, protože poté Vám to půjde krásně od ruky.

Tak pojďme na to!

Co budeme potřebovat:

  • 1 balení kreativní sady

  • Lžíci

  • Noviny nebo přikrytou plochu, na které budeme pracovat

  • Nůžky

  • Vejce

Postup:

  1. Otevřeme si balení a vysypeme daný obsah.

  2. Složíme podstavec a vajíčko vložíme dovnitř.

  3. Rozděláme si rukavice a otevřeme libovolnou barvu. Začneme houbičkou nepravidelně nanášet na vajíčko (takhle zopakujeme u všech barev)

  4. Nyní si z původní krabičky uděláme další podstavec na uschnutí vajíčka (nenechte vajíčko hodně zaschnout – barva musí být lehce lepivá)

  5. Otevřeme si zlaté fólie a matnou stranou vajíčko zabalíme a necháme jí na vajíčku úplně doschnout.

  6. Odtrhneme fólie, které by se měly nepravidelně nalepit na vajíčko.

  7. Hurá, hotovo:)

KRÁSNÉ VELIKONOCE!

Tyto sady jsou tak snadné, že je zvládne opravdu každý. Ať už Váš nejmenší člen rodiny či ten nejstarší. Užijte si společné chvíle při této tvorbě a ať jsou Vaše výrobky jedny z nejkrásnějších. Doufáme, že jste si tento článek užili tak jako my, a přejeme mnoho úspěchů s výtvory Vašich velikonočních vajíček. Ať jsou velikonoční svátky plné barev pro Vás i Vaši rodinu!