Úvod Blog Zajímavosti Kariéru Alfonse Muchy určila tužka (a maminka)
Slavný Mucha se mohl věnovat něčemu jinému, kdyby se mu do cesty nepostavila.... tužka!

Kariéru Alfonse Muchy určila tužka (a maminka)

Do konce tohoto roku se ve Veletržním paláci můžete obdivovat patrně nejproslulejšímu dílu české moderní malby. Slovanskou Epopej od Alfonse Muchy poprvé česká společnost spatřila více než před sto lety – a dodnes ji nepřestává fascinovat. Nic takového by se ovšem nestalo, kdyby Muchu k závratné kariéře něco nepostrčilo. Stačila k tomu obyčejná tužka.

Kromě Slovanské Epopeje najdeme Muchovy typicky barevné kresby na kalendářích, plakátech i obalech od sušenek. A našli bychom je tam i před sto lety. Zbraní Alfonse Muchy byly prašné křídy, akvarel i olej. Jejich kvalita i zpracování se měnily, Mucha zůstal. A nikdy vlastně pořádně neodešel.

Jako mrněti mu maminka kolem krku věšela tužku. Traduje se, že uměl Mucha dříve kreslit než chodit!

Trochu toho štěstíčka

Byl kouzelníkem s akrylovými barvami, tuší i pastelkami. Celebritou se stal takřka přes noc a jako správná superstar závratnou kariéru neplánoval. Údajně maloval tak moc, až ho vyhodili z práce! Jako úředník totiž maloval i po úřadě.

Kresby, náčrtky i koláže dokazují jeho nesmírný talent – a jestli Muchu postrčila obyčejná tužka, talentu přispěchalo na pomoc štěstí. To se zhmotnilo do francouzské star z počátku století - Sarah Bernardt. V tiskařském obchůdku byl na Štědrý den Mucha přítomen jejímu rozčilenému telefonátu. Pro novou divadelní hru očekávala pěkný plakát, ale nedostala nic z toho. „Ihned vytvořte nový. A pěkný!“ naléhala. Mucha byl jediný poblíž a nabídl se, že se plakátu ujme. Na Nový rok ho měl hotový. Sarah byla nadšená.

Příštích šest let fungoval jako její dvorní malíř a vizážista. Prudce bující secesi dokonce Francouzi spojovali výslovně s jeho jménem!

Jak barvy bledly

Těžké časy třicátých let – a následujících o nic lehčích šedesát let – Muchovi nepřály. Zemřel na zápal plic nedlouho po vyslýchání gestapem. Zůstaly jen jeho kresby. Po zlém 48. roce trávila Slovenská Epopej i další jeho kousky dlouhé noci v zaprášených skladech. Zbledly stejně jako pověst malíře. Až po revoluci získal jeho odkaz syté barvy, ačkoliv nikdy vlastně úplně nevybledl. Ani odkaz Alfonse Muchy, ani akvarel, olej a tuš na jeho malbách.

Vsaďte na sytost barev luxusních uměleckých souprav Koh-i-noor. Nikdy totiž úplně nevyblednou.

 

Zdroje:

http://www.slovanskaepopej.cz/