Úvod Blog DIY Jdeme do školy a 5x jinak tvoříme
Kreativní tvoření se šikne i na začátku školního roku
 

Tvoříme jako o život. 5x jinak!

Nový školní rok přináší kromě povinností i spoustu legrace. Patříte mezi kreativní nadšence? Potom vás čeká legrace přímo obrovská! Každou tužku, penál i zápisník, které musíte pořídit, můžete trochu „vylepšit.“ Zavolejte rodiče, posaďte se během deštivého odpoledne ke stolu a zamazejte si ruce lepidlem, ušmudlejte zástěru barvičkami – a vyražte do školy se školními potřebami, které nikdo jiný nemá! Povinná je trpělivost, fantazie a (samozřejmě) nadšení.

1. Magické bloky

Neobyčejně jednoduchá ozdoba notebooků je vhodná pro všechny, kteří neudělají ani krok bez svého zápisníku. Úkoly, povinnosti i myšlenky do nich zapisují pravidelně a své sešity skutečně zbožňují. Obchody nabízejí velké množství parádních kousků, my ale vždycky chceme něco, co nikdo jiný nemá, že? Nebojte se. Zaručujeme originalitu - a zábavu!

Budete potřebovat:

Karis blok či jakýkoliv jiný zápisník, kterého se nikdy nevzdáte

Lepicí páska – čím barevnější, tím lepší

Volitelné: Plastová taštička se zipem

Postup:

Barevné pásky nastříhejte podle vašich představ - a libovolně je lepte na svůj zápisník. Pomozte si třeba i látkami a lepidlem. Jde jen o vaši fantazii. A o to, aby byl váš zápisník skutečně jedinečný. Až budete hotovi s lepením, můžete do sešitu opět psát všechna vaše tajemství – a stejně tak si můžete být jistí, že ostatní puknou závistí!

Na sešit můžete připevnit i kapsičku na účtenky nebo jízdenky. Stačí rozstřihnout průhledné desky (a opatrně je přilepit), nebo jednoduše nalepte na vnitřní desky kapsičky na doklady sehnatelné v obchodech.

Tip: Aby váš sešit co nejdéle vydržel, polepte izolepou i vertikální strany. Všichni víme, že mají tendenci se trhat. A takto je spolehlivě ochráníte.

2. Kouzelné tužky

Budete potřebovat:

Tužky

• Bílá barva ve spreji

• Malířská páska

Akrylové barvy – volitelné

Štětce

• Štítky, přes které tužku nabarvíte

Postup:

Část tužky, kterou nechcete nabarvit, oblepte páskou. A vzhůru do sprejování! Jsou pěkně bílé po celé délce? Skvěle! Tužky nechte uschnout tak, aby se nátěr nedotýkal stolu nebo papíru – mohl by se totiž zničit. Doporučujeme zapíchnout tužku hrotem do molitanu. Ten ji udrží ve vzpřímené poloze a zabrání zničení nátěru.

Jakmile tužky uschnou, polepte je samolepkami. Je jen na vás, jestli zvolíte kolečka, hvězdičky nebo srdíčka. V každém případě ale dbejte na to, aby byl každý štítek dobře přilepený. Barva totiž jinak „uteče“ pod nálepku.

Vyberte barvičky a začněte malovat na tužku. Nebojte se zjednodušit si práci – a použít pro každou barvu jeden štětec. Molitan skvěle poslouží i v tomto případě.

Pokud vám tužtičky nepřipadají dostatečně barevné, klidně přidejte další nátěr. Jakmile tužky zcela uschnou, odstraňte nálepku. Hotovo!

Radujte se z maličkostí a pomozte si legračními tužkami – které jste si sami vyrobili!

3. Epesní záložka

Budete potřebovat:

Čtvrtka

Nálepky

Nůžky

Lepidlo

Řezačka papíru

Děrovačka

• Příze a motouzy

Laminátor

Postup:

Uřízněte čtvrtku na 3,81 cm a 15,24 cm - a klidně ve více variantách. Seřízněte rohy děrovačkou. Tou přidejte i otvor v horní části. Máte základní tvar? Paráda! Teď můžete nalepit samolepky nebo vytvořit oblíbený citát. Nebojte se vystřihnout z novin písmenka a pak je na záložku prostě přilepit.

Pokud chcete záložku zalaminovat, je na to správný čas. Znovu osekejte rohy a vytvořte díru v horní části. Jestli máte 3D nálepky, nalepte je! Je lepší je nalepit až po laminaci.

Přes horní otvor spusťte nitě nebo provázky a nechte je splývat po obvodu záložky. Zauzlujte na mašličku nebo nechte jen tak. Co na záložku říkáte?

4. Pohádkový pracovní stůl

Budete potřebovat:

• Cereální boxy a role toaletního papíru

• Dřevěné desky

Akrylové barvy

• Scrapbook papír, popř. balicí papír

Stuha

Nůžky

Nůž

Lepidlo

Štětec

Pero nebo tužka

Pravítko

Lepicí páska

Postup:

Nejste si jistí, jak se tolik věcí dokáže "spojit" ve stolní organizátor? Nevěšte hlavu! Ani autorka tohoto příspěvku si se vším rady nevěděla – například s tím, jak vyměřit krabice od cereálií. Nakonec je ale o ¼ snížila - a stejně tak postupovala i u ostatních. Zadní řadu boxů vytvořila vyšší.

Vytvořte „košíky" a organizéry podle obrázku – ale klidně i podle sebe. Máte strukturu? Výborně! Nejhorší je za vámi. Jestli chcete, pohrajte si s velikostí ruliček od papíru.

Nabarvěte dřevenou desku odstínem, který koresponduje s organizérem. Nechte uschnout.

Autorka organizéru doporučuje natřít okraje krabic a ruliček bílým lakem. Pokud by nebyla dokonale přesná s lepením a dekorací, nechtěla zhoršit dojem vykukující hnědou barvou nebo nápisem Moje oblíbené cereálie.

Když je vše namalované, přichází čas na zdobení. Tužkou označte rozměry každého boxu na vašem scrapbook papíru (O parádní scrapbook metodě „z ústřižků“ připravujeme speciální článek).

Vše vystřihněte.

Nakonec scrapbook papír lepte na krabičky a ruličky – pořádně přidržujte a nechte 15-20 minut uschnout. Pokud máte chuť, natřete bezbarvým nátěrem. Organizér pak bude téměř profesionální.

Okraj každé "krabičky" a ruličky zpevněte lepicí páskou.

Každou krabičku přilepte řemeslným lepidlem pevně k dřevěné desce. Okraje budou sice bílé, po uschnutí ale zblednou. Hotovo? Paráda!

5. Veselý stojánek na pastelky

Budete potřebovat:

• Zavařovací sklenice

• Sprej

• Řemeslnická akrylová barva

• Umělecký štětec (ideálně menší velikost)

• Tmel

Postup:

Zavařovací sklenice otevřete a natřete jednou nebo dvěma vrstvami bílého nátěru. Nechte uschnout.

Pomocí štětce naneste první barevnou vrstvu. Opět doporučujeme dva nátěry – nechte je ale vždy dostatečně uschnout.

Tužkou namalujte šablonu kawaii tvářiček – nebo jakýchkoliv jiných. Rozhodně ale zábavných!

Štětcem a akrylovou barvou tvářičkám vtiskněte život.

Je akrylová barva suchá? Nasprejujte sklenici tmelem. Zabráníte poškrábání a dalším ošklivostem.

Víčka vraťte – anebo ne, pokud nechcete. Naplňte sklenice pastelkami, kvítky nebo kartáčkem na zuby a kochejte se vlastní šikovností!

 

Zdroje:

http://www.auntpeaches.com/2014/08/school-supply-makeover-with-tape.html

http://makeandtell.com/make-your-decor-confetti-pencils/

http://tatertotsandjello.com/2015/09/diy-handmade-bookmarks.html

http://modpodgerocksblog.com/2013/03/recycled-craft-diy-desk-organizer.html

http://www.intlarrivals.com/blog/kawaii-inspired-diy-mason-jar-pen-marker-and-pencil-holders/