Úvod Blog DIY Jak vyrobit svíčku
Dáváte přednost gelovým, přírodním nebo aromatickým svíčkám? S námi si můžete vyrobit všechny

 

Čarování se svíčkami

Víte, že svíčky vyvolávají radost i zhrození? Voňavé dekorace stejně zbožňují i odmítají lidé napříč věkem, vzděláním i koníčky. Pokud si je ovšem zamilujete, rozšíří vám obzory! Klasické svíčky v zavedených barvách nejsou totiž to jediné, co v obchodech najdete. Množství odstínů a tvarů je dnes nekonečné. A co způsoby provedení?

Gelové svíčky se předhánějí v azurových odstínech a dojem tropického moře dotvářejí mušličky a kamínky…z exotické pláže!

Je libo svíčku vživotní“ velikosti? Není problém! Téměř monumentální kousky jsou dnes poměrně obvyklou nabídkou.

Jste milovníci ryze přírodních dekorací? Žluté svíčky ze včelího vosku jsou krásné a voní po medu.

Svíčky jsou voňavým způsobem, jak rozehřát váš domov. Každý pokoj si zaslouží trošku jinou. Koupelnu ozdobte gelovými svíčkami s postavičkami z mořské říše. Obývací pokoj nechte podlehnout květinové vůni svíček v přírodních odstínech. A království vašeho školáka? Ozdobte jej kousky, které si vyrobí sám. Pomůžete mu?

Jak vyrobit svíčku

Hřejivé dekorace můžeme vyrábět ze svíčkového gelu, parafínu i včelího vosku. Je to jednoduché! Vlastnosti parafínu zlepšíme stearinem - lépe potom tuhne.

Ze včelích pláství zbavených medu můžeme vyrobit svíčky, které byly v minulosti považovány za luxusní výstřelek.

Výběr knotů není omezen jen na bavlněné kousky s možností úpravy. Seženete i zpevněné knoty s plíšky. Pro začátečníky ideální.

Podívejte se s námi na nejrůznější postupy kouzlení se svíčkami. Jste připraveni?

Gelová svíčka

Proč jsou gelové svíčky tak oblíbené? Lidé zbožňují 3D efekt i jejich lesk. Když plamínek tancuje po skle zmíněných "podvodních" svíček, skutečně to vypadá, že se nad hladinou kolébá malá lodička. Máte už svoji "gelovku?"

Budete potřebovat:

• Pěkná sklenička

• Zpevněný knot s plíškem

Nůžky

Lepidlo

• Hrnec na rozpuštění gelu

• Čirý gel na výrobu svíček

• Barvivo na svíčku

Popř. vonný olej a dekorace

Postup:

Na dno vybrané skleničky vlijte trochu lepidla a připevněte knot. V hrnci rozpusťte svíčkový gel podle návodu. Pozor! Přehřátý gel ztrácí průhlednost, nebojte se proto použít teploměr. Je konzistence gelu po roztátí podobná sirupu? Skvěle! Postupovali jste správně.

Přidejte vybrané barvivo i vonný olej. Experimentujte s rozmyslem! Barva se rozpouští pomalu. Může být nakonec tmavší a vaše "scenérie" zanikne. Šikovné je "barvit" gel pomocí párátka.

Namočte párátko do barvy. Vložte jej do hrnce a trpělivě míchejte, dokud nedosáhnete "vašeho" odstínu. Stejným způsobem postupujte i v případě vonných olejíčků. V troubě předehřejte skleničku (60°C) - zabráníte tak vzniku bublinek při lití směsi.

Zvolené dekorace namočte do horkého gelu a dekorujte ve skleničce. Horký gel opatrně nalijte do skleničky. Knot by měl zůstat rovný. Nebojte se jej přidržet dvěma špejlemi, jejichž konce slepíte izolepou. Nechte zchladnout a podle potřeby seřízněte hrot. Líbí?

Vrstvená svíčka

Nejrůznější tvary a ještě více barev - vrstvené svíčky jsou specifické tím, že jejich jediným limitem je naše vlastní fantazie. Obchody se předhánějí v kombinaci barev i preciznosti populárních "ombré" odstínů. Vyzkoušíte svoji vlastní?

Budete potřebovat:

• Vosk v prášku

• Skleněná nádoba

• Svíčkový knot - ideálně zesílený

Nůž

Nůžky

Párátko, popř. špejle

Pečící papír

• Plech na pečení

• Nástroj na promíchání vosku

• Hrnec

Popř. barvivo

Postup:

Ve skleněné nádobě za stálého míchání roztavte vosk v prášku. Přidejte barvu. Sytosti se nebojte! Zde žádná scenérie vyniknout nemusí.

Na plech rozložte pečící papír. Opatrně vlijte tekutý vosk. Dbejte na to, aby se vytvořila jednolitá vrstva - ideální je 3-5 mm.

Chvíli vyčkejte a nožem rozřežte plát na čtverečky. Doporučované rozměry jsou 10x10 cm. Uprostřed každého čtverečku párátkem vytvořte malou dírku na knot. Nechte ztuhnout.

Ztuhlé čtverečky položte na sebe. Dírkami protáhněte zpevněný knot. Barevným variacím se meze nekladou. Povedla se vám?

Aromatická svíčka

Vonné svíčky nás vezmou kamkoliv. Jsou Vánoce už dávno pryč? Parfemovaná svíčka s vůní skořice vrátí čas zpátky ke stědrovečernímu veselí. Kam se necháte zanést vy?

Budete potřebovat:

• Vosk - vločky

• Knot

• Sklenička

• Kastrůlek na vosk

• Hrnec

Voskovka

Špejle

Nůžky

Postup:

Do pečlivě vyčištěné a osušené skleničky vložte knot s plíškem. Nedrží na svém místě? Pomozte si dvěma špejlemi, mezi které knot vložíte. Jejich konce slepte.

Odměřte množství voskových vloček. Pravidlem je dvakrát více vloček, než činí rozměr nádobky. Hrnec naplňte vodou do poloviny. Kastrůlek s voskovými vločkami vložte do hrnce s vodou. Pozor! Voda by se během varu neměla dostat do vosku. Občas zamíchejte.

Je libo barevnou svíčku? Nastrouhejte vybranou voskovku a vložte do tavící se směsi. Méně je více! Dejte barvě čas se "vyloupnout".Podobně jako u potravinářského barviva je trpělivost základem úspěchu.

Roztavený vosk vyjměte z hrnce. Přejete si jemnou vůni? Přidejte 10 kapek esenciálního oleje. Směs vlejte do připravených skleniček. Nechte tuhnout 3-4 hodiny. Ideální je pokojová teplota - proces chladnutí bude postupný a zabráníte trhlinám ve svíčce. Povedla se?

Pruhovaná svíčka

Nejen narozeninové svíčky se pyšní proužky. Podzimní večer rozzáříte hnědou a oranžovou. Vánoční tabuli doplníte luxusní kombinací rudé a zlaté. Je libo netradiční kombinaci černé a bílé? Nebojte se experimentů. Výběr je na vás.

Budete potřebovat

• Forma či sklenička na výslednou podobu svíčky

• Vosk - vločky

• Knot

• Malé kastrůlky - Pro každou barvu jedna

• Hrnec

• 2 x špejle

• Jehla

• Nástroje na míchání

Postup:

Do kastrůlků nasypte voskové vločky. Naplňte hrnec do poloviny vodou a vložte kastrůlky s voskem. Uveďte do varu a přidejte do každé nádobky zvolené barvivo.

V předchozím případě posloužilo během barvení párátko, nyní si můžeme pomoci jehlou. I nepatrné množství barvy na jehle může zásadně změnit výslednou barvu. Trpělivost!

Do připravené formy vložte knot. Opět si pomozte špejlemi. Vložte knot mezi ně a konce špejlí slepte izolepou.

Roztavené vosky vlijte do formy. Vlijte první barevnou variantu vosku a počkejte, až se na směsi vytvoří jemný povlak. Pestrost i tloušťku kombinujte dle uvážení. Limitováni jste pouze formou.

Nevíte, jestli je vosk dostatečně ztuhlý? Jemně namočte prst do středu voskové plochy. Lepí to? Pokud ano, ještě chvíli vyčkejte.


 

Zdroje:

http://www.vytvarka.cz/navody-a-postupy/vyroba-svicek.htm

http://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-gelovou-svicku.html

http://www.completely-coastal.com/2013/10/beach-gel-candles.html

http://howtomakegelcandles.com/

http://diy.wed-central.com/?p=25

http://www.sheknows.com/living/articles/1039793/make-your-own-scented-candles

http://www.candletech.com/stars-stripes-candles/

http://www.howtomakecandles.info/cm_article.asp?ID=PROJECT0001