Úvod Blog Děti Jak vybavit prvňáčka
Školní sezóna se nezadržitelně blíží. Bez čeho se neobejde žádný natěšený prvňáček? Zjistěte to v novém článku

 

Jak vybavit natěšeného prvňáčka

Máte doma prvňáčka, který nervózně odpočítává dny do prvního zvonění? První školní den je událost nejen pro něj, ale i pro celou rodinu. "Zvládnu to?" přemítá mrňous. A rodiče se ptají úplně stejně: "Co všechno bude náš školák potřebovat? Je ten batoh skutečně kvalitní? A je lepší tornádo nebo plnicí pero?"

Nezoufejte. Podívejte se s námi na přehled nezbytných školních pomůcek a budete klidnější. Většina škol dnes poskytuje přehledný seznam toho, co je pro prvňáčka nezbytné. Pokud seznam nemáte, nevadí. I bez toho víme, bez čeho se v první třídě rozhodně neobejde.

Batoh nebo aktovka?

V jednom z předchozích článků jsme se věnovali problému, jak vybrat správný batoh. Dnešní výrobci nabízejí velké množství kvalitních batohů a aktovek a v podstatě nezáleží, jaké provedení zvolíte. Dbejte ale v obou případech na ergonomická záda, lehkost a dostatek reflexních prvků. Vyplatí se i šikovné rozmístění komor a zaručeně správné rozložení nákladu. V takovém případě ani těžké učebnice žáčkovi nebudou dělat potíže. Dbejte na to, aby váha batohu či aktovky nepřesáhla 10% váhy dítěte.

Pastelky i guma

Samozřejmostí v penálu prvňáčka jsou:

tužky

guma

ořezávátko

nůžky s gumovou špičkou

pravítko s délkou 20 centimetrů

Nezapomínejte ani na pastelky – oblíbené silnější „trojhránky,“ jsou skvělou volbou. Nelámou se a jejich tvar je ideální pro pohodlný úchyt.

Pokud si lámete hlavu s perem, nerozpakujte se zeptat paní učitelky. Na některých školách není stanoven druh pera, jinde jsou prvňáčkům ve škole doporučená.

Pozor na fixy! V některých školách nejsou povoleny.

Kufřík s poklady

Vyberte svému školákovi kufřík s oblíbeným motivem! Na výtvarnou výchovu se ale bude těšit tak jako tak. Co nesmí chybět v žádném kufříku?

Klasickým vybavením pro hodiny výtvarné výchovy jsou:

vodové a temperové barvy

paleta

kulatý a plochý štětec

černá tuš

redispero

tekuté i pevné lepidlo (v tyčince)

kelímek na vodu

hadřík

zástěra

plastový ubrus na lavici

čtvrtky velikosti A3 a A4

sada barevných papírů

Jedno nebo dvě patra? Jak zvolit správný penál

Důležitý parťák školáka je bezesporu penál. Existuje mnoho variant i motivů. Který penál se ale hodí pro prvňáčka? Oblíbené jsou jednopatrové penály s klopou – disponují odklápěcí částí, zpravidla na pastelky či fixy. Vícepatrové penály umožní praktické rozmístění a přehled o pomůckách. Můžete si vybrat i vybavený penál, zde je ale třeba dávat pozor na nákup zbytečných pomůcek. Stále více populární jsou i takzvané „etue,“ stylová a prostorná pouzdra. Pro malé školáky ale nejsou dobrou volbou – rychlý přehled o psacích potřebách není zaručen.

Co dál?

Prvňáčci jsou povinni pořídit si i desky na písmena a číslice. Doporučená je rovněž pevná podložka pro skládání prvních slovíček. I malým školákům se vyplatí desky na sešity (hefboxy) S jejich koupí ale vyčkejte na první školní den – mnohdy stačí jen desky A4, do kterých se v případě potřeby vloží menší sešit nebo notýsek. Nezapomínejte ani na obaly! Mimo sešitů doporučujeme balit i učebnice. U atypických rozměrů nezoufejte. Netradiční či nastavitelné formáty obalů jsou samozřejmostí.

Obvykle se ve školách doporučuje i pytel na tělesný úbor a přezůvky. Zde se ale rovněž informujte, mnoho škol totiž zavedlo skříňky, kde speciální pytle nejsou potřeba.

Zdravou dobrotu lze schovat do ubrousků i do zdravotně nezávadných boxů. A nezapomínejte na pitný režim! Třeba se speciálními zdravými lahvemi.

V některých školách si žáčci pořizují speciální ručník nebo toaletní papír.

Hurá do školy!

Natěšení prvňáčci si tradičně nákup školních potřeb užívají. Zbožňují Mimoně až za hrob? Tak ať je klidně mají na batohu, penálu i hefboxu! Jak ale zvolit nepředražený kousek, který nadchne? Vybírejte se školákem! Nenechte se obalamutit malým superhrdinou k batohu, který není potřeba. Netrvejte ale ani na tom, co dítě nechce. Povídejte si o tom, co se školákovi líbí a co vy si naopak nepřejete. A dojděte ke kompromisu. Vytoužený penál nebo kufřík prvňáčkovi usnadní krok do úplně nového světa.


Zdroje:

http://www.babyweb.cz/hura-do-skoly-co-nakoupit-pro-prvnacka
http://www.jarodic.cz/cz/co-potrebuje-prvnacek-aneb-vybava-do-1-tridy.php