Úvod Blog Děti Jak správně psát - a nepřestat
Psaní je věda. Vyzrajte na ni s novým článkem

 

7:55 Vítejte na hodině psaní

Jsou všichni v lavicích? Skvěle! Za chvíli totiž zvoní. Vítáme školáky i jejich rodiče na společné hodině psaní. Dnes zjistíte, že psaní - od správného úchopu pera až po volbu papíru - je pořádně zapeklitá činnost. Ptáte se, proč se vůbec učit "jak psát?" Stačí přeci znát písmenka a hotovo! Všechno je ale mnohem složitější. Na dnešní hodině se dozvíte, jak moc.

Když prvňáček poprvé vstoupí do třídy, jeho pera a tužky ještě nějaku dobu odpočívají. Mají proč. Jejich služba totiž neskončí dalších několik let. Roky v lavicích se při nesprávné metodě psaní potom mohou zdát nepěkně dlouhé, a to nejen pro psací potřeby, ale zejména pro školáky.

8:00 Zvoní!

8: 02 První písmenka

Správnou metodu psaní pomáhají žákům najít paní učitelky a – samozřejmě – starostliví rodiče. Není ale v jejich silách kontrolovat každého pisálka zvlášť a neustále. Žáčci mohou získat zlozvyky, kterých se potom těžko zbavují. A dokonce se jich nemusí zbavit vůbec. Víte, že mnoho dospěláků se stále nenaučilo psát? Spousta dětí umí držet pero lépe než oni!

Jak tedy jednoho naučit správně psát - ať už školáka nebo dospěláka? Kdy začít s nácvikem psaní? A jak zjistím, že píšu špatně? Začneme pěkně od začátku.

8:15 Je dobré vědět, že…

POZOR! Při samém soustředění se na psaní nesmíme zapomínat na další faktory, které nejen že ovlivňují styl psaní, ale mají také vliv na naše zdraví.„Seďte rovně a na celé židli!“ Dočteme se v článku od Centropenu s výmluvným názvem Jak správně psát .„Chodidla se opírají o podlahu celou plochou. Nepřibližujte se k papíru příliš blízko. Dostatečná vzdálenost zabrání zkažení očí.“

Sedíte správně? Chválíme! To ale není všechno

Jaké pero máte připravené? Centropen bez obalu doporučuje tornádo. Ví totiž, že ho děti zbožňují. Věří mu ale i učitelé. Cenově dostupné tornádo je k dostání v různých variantách a neobtěžuje vás výměnou náplně. „Obecně doporučujeme pera s ergonomickým úchopem,“ nabádají populární papírníci. Co to vlastně je, ten "ergonomický úchop" ? I na to má Centropen odpověď „V horní třetině je tzv. trojúhelníkový tvar, který poskytuje tři plochy pro správné uchopení.“ Jenže ani to ale není záruka správného držení pomůcky. Zaručený je – ostatně jako vždy – trénink a trpělivost. Mezi 2. a 4. rokem začíná dítě obvykle řádit s pastelkami. Nechte ho. Pomozte mu ale naučit se pastelky i fixky držet správně. Ve školce, ve škole i v dospělosti správné držení pera využije. A dozajista ocení.

8:25 Špetkový úchop x Křečovité držení

Palec ani ukazováček nikdy nedržte moc křečovitě. Tlak na pero bude příliš velký a psaní vás za chvíli unaví. Ideální je takzvaný špetkový úchop. „Palec drží, prostředníček podpírá a ukazováček je položen lehce shora,“ dočteme se ve zmíněném článku.

Jednodušší - a častější - je ale naneštěstí držení křečovité. Pero drží palec i ukazováček, ovšem pod zbytečně velkým tlakem. Z toho důvodu je ukazováček většinou prohnutý a velmi brzy unavený.

8:32 Nezapomínejte na papír

Je papír dobře zaklížen?

Je dostatečně hladký?

Je málo průsvitný?

Je čistě bílý?

Pokud si na všechny tyto otázky odpovíte ano, máte čest s kvalitním psacím papírem. Do školních sešitů by měl být ostatně používán pouze bezdřevý psací papír. Stejně jako pero je nezbytnou pomůckou pro školáka. „Papír a použitý psací prostředek by měly vždy korespondovat.“ Při nesprávně zvolené pomůcce bude náplň i na kvalitním papíru rozpíjet či prosakovat. Stejně tak obráceně.

8: 40 Trpělivost přináší růže

Co říkáte? Že už bude třičtvr...Ach ano. Za chvíli končí hodina. My jsme ale snad stihli probrat vše, co jsme chtěli. Co budeme rádi, když si odtud odnesete? Zejména vědomí, že naučit se psát je jeden z hlavních úkolů prvních školních let. V době počítačů, tabletů a interaktivních klávesnic je lpění na psaném textu mnohdy považováno za nedůležité, ne-li zbytečné. Opak je pravdou. Stejně jako jsou lidé, kteří se nikdy nevzdají vůně knih a šustění stránek, i psaní má miliony příznivců. Škrabkání pera o papír a sytě modrý inkoust se zkrátka jen tak neokoukají. Z dnešních dětí vyrostou různí lidé. Počítačoví nadšenci i ti, kteří nikdy nepřestanou ručně psát dopisy.

8: 45 Zvoní. Děkujeme za pozornost