Úvod Blog Zvyky a tradice Hurá na karneval!
Po Vánocích přichází pestrobarevný čas karnevalů. Buďte na něj připraveni

 

Karnevalové radovánky

Vánoce – často malebné a hektické zároveň – jsou za námi.

S novým rokem do českých domácností každoročně vtrhne i pestrobarevný čas karnevalů. Některé kraje u nás se stále těší na masopusty. Kde se vlastně takové tradice vzaly? A co na to kostýmy? Vzhůru do světa barev, hudby i tance!

 

Jak to vlastně začalo?

Historie karnevalu údajně sahá až do starověkého Řecka. Na počest boha Dionýsa probíhaly bujaré oslavy plné vína a legrace. Přes římské Saturnálie karneval nesměle vstoupil do středověké lidové kultury jako oslava plodnosti a krásy předjaří. V italštině znamená „carnevale“ doslova „zřeknout se masa“. Masopust je totiž bujarým obdobím hodů a plných talířů před dlouhým předvelikonočním půstem. Ten trvá celých 40 dní.

Nejslavnější karneval se koná ve vroucím Riu de Janeiru. Populární evropský ekvivalent najdeme v italských Benátkách. Ani české země ale v zábavě s maskami nejsou pozadu - ba naopak. Ke zdejším masopustům už desítky let patří koblížky, zabijačky i domácí pálenka. Zahřejete se s námi?

Z Čech až na konec světa

Masopust, moravský fašank i brazilský karneval mají společný nejen původ, ale i období. Pevným začátkem je 6. leden. Jeho konec je naopak závislý na datu Velikonoc – přibližně jej ale můžeme stanovit na konec února až počátek března. Zamilované páry plánovaly svatbu často právě na masopust – veselka je potom bohatá a svatebčané mají všeho dost.

Vrcholem masopustu je poslední čtvrtek, který získal přídomek „tučný“. Víte proč? Správně! Právě na tučný čtvrtek se nejčastěji klepnul vepřík na zabijačku a pořádala se bohatá hostina. Od taneční neděle až do maškarního úterý patřily města i vísky barevným průvodům masek, zábavným představením a tanci. Středa po masopustu se nazývá „popeleční.“ Ještě dopoledne byla povolena štamprle, káva i sladké rohlíky. Oběd byl však už přísně postní. Je libo čočku s vajíčkem, chléb nebo pečené brambory?

Kostýmy a legrace

Víte, že nejoblíbenější kostým masopustu je už po celý věk medvěd? Samotný i vedený na řetězu medvědářem je převlekem, který se na českých karnevalech objevuje odnepaměti. Jediným skutečným limitem je ale - jak jinak! - pouze vaše fantazie. Chcete zvítězit v soutěži o nejlepší kostým? Postarejte se o to, aby byl vtipný, originální nebo děsivý. Anebo všechno dohromady! V současnosti se kostýmy těší stejné oblibě jako na masopustech našich babiček.

 



Byla nebyla jedna pohádka

Královna jabloňového sadu a pravá ruka klauna Felixe vás zvou na veselý karneval, kde každý kostým bude po zásluze oceněn! Pohádkové i legrační kostýmy kombinujte do sytosti s našimi čelenkami, kloboučky nebo téměř profesionálními doplňky filmařů.

 






Za obzor a ještě dál

Dobrodružné duše ocení převleky, které je odnesou klidně až na konec světa. Proč ne na karibské pláže plné palem a horkého sluníčka?Mocný kapitán Hook na váš karneval vtrhne se svěží brízou tropického ráje - a vezme s sebou kamaráda ninju z daleké země, kde vychází Slunce.





 


Ostrov pokladů

Daleko za obzorem v kouzelné zemi jednorožčů se tyčí plachty pirátské flotily. Kotví u velikého ostrova, který spravuje odvážná pirátka - bojovnice. Ovládá střelbu i boj zblízka a zbožňuje dobrodružství. S kamarády zažívá spoustu legrace v tropických džunglích i na širém, nekonečném oceánu.






 


Královský průvod

V čele velkolepého průvodu plném hudebníků, šašků a bohatě nazdobených kočárů klušou na ušlechtilých bělouších odvážná princezna Anička a malý rytíř Kristán. Ty na karneval vyslalo Zimní království, které jim nyní hrdě drží palce.

 

 




 

Karnevalové nezbytnosti

Rozhodli jste se, že půjdete za šerifa z Divokého západu, ale chybí vám zákon...tedy hvězda? Jste skvělým pirátem - ale bez šavle a bambitky? U nás najdete doplňky, které zachrání každý kostým - a každý karneval. Vybírejte z paruk, masek, klobouků, čelenek i barev na obličej . Přejeme vám karnevalové legrácky plné barev, třpytu a veselých ztřeštěností!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

http://www.myczechrepublic.com/czech_culture/czech_holidays/easter/masopust.html

http://www.expats.cz/prague/article/czech-culture/masopust-carnival-tradition-has-revived-in-recent-years/

http://www.zenax.cz/masopust_fasank_fasanky_ostatky_12894.htm

http://www.meredit.cz/nejslavnejsi-evropsky-karneval-oziva-v-benatkach/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust

http://brtpichlavec.sweb.cz/tradice/cirkevni/masopust/masopust1.htm