Strašidelný svátek nemá překvapivě kořeny ve staré Americe, ale mnohem, mnohem dál
 

Halloween

Dokážete si představit Halloween bez zubatých dýní a strašidelných kostýmů? Často se tento zábavný svátek považuje za výhradně americkou záležitost. Není to tak docela pravda. Jeho kořeny sahají do hluboké minulosti. A jak to vlastně bylo s dýněmi?

Samhain - Večer mrtvých

Za dob starých Keltů nový rok začínal v předvečer 1. listopadu. Oslavoval příchod zimy. Během svátku Samhain ožívali mrtví a hranice mezi světy mizely. Chtěli jste navštívit své blízké „na druhé straně?“ Mohli jste. Svátek přežil vpád Římanů a zůstal zakořeněn i v křesťanské tradici.

Samhain doprovázely obrovské ohně, průvody – a kostýmy. Na úsvitu lidstva se lidé odívali do zvířecích hlav a kůží. Děsivé, nemyslíte?

Nový svátek

O deset století později papež Řehoř III. ustanovil nový křesťanský svátek. Spadal na prvního listopadu a byl inspirován právě svátkem Samhain. Obdivoval se světcům a starým mučedníkům. Ve středověké angličtině zněl "All Saints Day" (Den všech svatých) O tři sta let později byly na 2. listopadu stanoveny Dušičky.

Předvečer všech svatých

Samotný konec října (31. říjen - All Hallows Eve) prošel velkou proměnou. Samhain se sloučil s křesťanskou tradicí a my jej dnes nazýváme předvečer všech svatých. A Haloween? Stará angličtina mu přispěchala na pomoc. All-Hallows-Eve se nakonec nakonec transformoval do jednoduššího „Halloween

Snaha zasvětit strašidelný den dětem a zábavě vykrystalizovala ve spoustu tradic, které zbožňují školáci i jejich rodiče po celém světě. Američané ročně utratí až 6 bilionů za halloweenské sladkosti, kostýmy i hračky!

Halloween a USA

Halloween není výhradně americkým svátkem, ale právě americké děti mu dodávají specifickou podobu. Nebylo to jednoduché. Ještě ve druhé polovině 19. století protestanté ve Spojených státech strašidelné podzimní legrácky netolerovali.

O pevné ukotvení tohoto svátku se zasloužili Angličané, Irové i Skotové, kteří přicestovali do USA za lepším životem. Přinesli s sebou „trick or treating“, legendu o muži jménem Jack O´Lantern, i mnoho dalších pověr a tradic.

Ve starém Skotsku kupříkladu dívky hádaly jméno budoucího manžela z jablečných slupek. Hoď slupku za sebe! Kterému písmenu se podobá?

Trick or Treat!

Nejen ve Spojených státech se populární a specifické „koledování“ těší velké oblibě. Ve volném překladu zní: „Dej mi koledu, nebo něco provedu!“ Za zvolání „Trick or treat!“ vděčíme kačeru Donaldovi a jeho synovcům. Nevěříte?

V roce 1952 Walt Disney publikoval karikaturu, kde se kačeří postavičky zúčastní právě této netradiční koledy. Od té doby k Halloweenu prostě patří.

Víte, že i „trick or treating“ je inspirován starými Kelty? Dávné festivaly probíhaly podobným způsobem. Chudí lidé prosili měšťany a bohaté obchodníky o pivo, mouku nebo maso. Za odměnu slibovali upřímnou modlitbu.

Kde se vzaly dýně?

Na podzim se verandy i zahrady po celém světě pyšní dýněmi vydlabanými do roztodivných i děsivých tvarů. Zubatá lucerna se svíčkou je symbolem Halloweenu. Proč?

Dýňové lucerny se zapalují, aby Jack O´Lantern viděl na cestu. Stará irská legenda vypráví, že se podlý Jack pokusil oklamat ďábla. To se nevyplácí! Nakonec jej doběhla jeho největší slabost.

Na evropském kontinentě stačil k vydlabání tuřín nebo řepa. V Americe byl ale tuřín nedostatkovým zbožím. Dýně se jevily jako vhodná náhrada. Dobře se uchytila, že?

Strašidelný podzim

Magie a pověry patří k člověku. Bojíte se černé kočky? Vystraší vás rozbité zrcadlo? O Halloweenu si na to dejte obzvláště pozor.

Vyhněte se trhlinám v silnici a za žádnou cenu nerozsypejte sůl. Položte dárky na zápraží a rozsviťte svíčku u silnice. U jídelního stolu nechte jedno místo volné. Duchové tak budou mít snazší cestu k vám. Štastný Halloween!

 

Zdroje

http://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween

http://www.halloweenhistory.org/

http://chcidoameriky.cz/svatek-halloween-symboly-zvyky-a-tradice