69 odstínů a druhů - Modelovací hmoty FIMO

Budete potřebovat:

Postup:

Krok 1

Namíchejte 1 blok FIMO soft hmoty bílé spolu s 1/8 bloku FIMO soft hmoty v odstínu transparentně modrá, avšak ne moc důkladně – a rozválejte na podložce na 2 mm tenký modro-bílý plát. Vykrojte kruh o průměru tak, aby seděl na základnu Vaší sněhové koule.

Vykrojte malý půlkruh na okraji naší základny. Ze zbytku mramorového plátu vykrojte hvězdičku a jemně přiložte na základnu.
 

Krok 2

Na čisté podložce nyní budeme tvořit jednotlivé části sněhuláka. FIMO bloky rozdělíme na osm částí. Na tělo sněhuláka nejprve jednu část (tedy 1/8 bloku) vyválíme do tvaru kuličky a následně vytvarujeme do hruškovitého tvaru. Na ruce rozdělíme vedví další část (tedy 1/8 bloku), vyválíme do kuliček a jemně připevníme na tělo sněhuláka. Z oranžového bloku FIMO soft hmoty vymodelujeme mrkvičkový nos přiměřené velikosti. Ústa jsou jednoduše vyřezána. Pomocí špejle vytvořte dvě dírky na místě očí a lehce do nich vložte drobná očka z černé FIMO soft hmoty. Pro knoflíčky vytvořte 1 mm tenký černý váleček, odkrojte tenoučké plátečky a vložte je na bříško sněhuláka. Pruhovaná šála je tvořená 1 mm tenkými plátky bílé a červené FIMO soft hmoty.

Jak na šálu: Nařežte červený 1 mm tenký plát na 2 mm široké proužky a umístěte je v pravidelném intervalu na bílý 1 mm tenký plát. Rozválejte vzniklý pruhovaný plát pomocí pryskyřičného FIMO válečku, ale jen do té doby, než se vše zarovná. Vyřežte 4 mm široký proužek z našeho vyváleného plátku jako šálu.

Jak na cylindr: Je až kupodivu jednoduché vytvořit parádní klobouk pro sněhuláka. Na vytvoření cylindru použijte kolečko 1 mm tenké z černé FIMO hmoty jako okraj cylindu. Následně vytvořte tenký váleček, odřízněte od něj 1 cm dlouhý kousek a připojte jej k již vytvořenému okraji cylindru. Vytvořte také drobný, tenký, modrý proužek jako zpevnění okraje cylindru. Klobouk dokončíte okrášlením pomocí tenké stuhy a mašličky vytvořené z červené FIMO soft hmoty. Celé to zní velmi složite, ale nelektejte se toho, zjistíte, že je to vlastně velmi jednoduché!

Krok 3

Nyní připojíme našeho sněhuláka k námi již vytvořené podložce. Toto vložíme do předehřáté trouby na 110°C a pečeme 30 minut. Po ochlazení můžeme odejmout náš výtvor z podložky, na které se pekl – velmi opatrně, nejlépe pomocí ostrého nože.

Krok 4

Přilepíme náš dosavadní FIMO model na základnu sněhové koule. Pro správné nalepení natřeme lepidlem celý povrch plastového dna a necháme se vést instrukcemi na obale od výrobce. Předtím, než přilepíte naši vymodelovanou část na podložku, ujistěte se, že námi vykrojená díra na otevření je umístěna přesně na díře v plastové základně. Nezapomeňte všechno pečlivě přilepit.

Krok 5

Po přilepení našeho sněhuláka a zaschnutí lepidla naplňte žlábek na plastové základně lepidlem. Pro lepší dostupnost použijte špejli nebo párátko na nanesení tak, aby bylo lepidlo po celé délce. Hned po nanesení lepidla umístěte plastovou kouli na Váš model a pořádně ji přilepte. Nechte zaschnout lepidlo a vyčkejte minimálně 3 hodiny před tím, než jej naplníme vodou.

Pro naplnění naší koule vodou ji umístíme vzhůru nohama a položíme na sklenici. Naneste polovinu polévkové lžíce sněhu a s kouí zamíchejte. Následně rozmíchejte 160 ml destilované vody s plným obsahem (10ml) emulze pro zachování jakosti vody uvnitř těžítka - neboli konzervační přípravek. Poté naplňte sněhovou kouli až po okraj natolik, aby potenciální bublinky byly omezeny na minimum. Abyste toho co nejlépe dosáhli, držte kouli v úhlu, který zaručí umístění nalévacího otvoru v nejvyšším bodě. Buďte obezřetní při uzavírání, neměla by zůstat jediná bublinka. A to už je všechno! Snažší, než se zdálo, co myslíte?