Úvod Blog Vše o dárcích Dárková mašle? Jednoduše!
Ozdobte vánoční dárky tou nejkrásnější mašlí, kterou vlastnoručně vyrobíte

Jak vytvořit dárkovou mašli (nejen) na Vánoce

Je skvělé, když máte dárky i dárečky připravené. Připadají vám ale vaši krasavci tak trochu obyčejní? Zkuste je osvěžit vlastnoručně vyrobenými mašlemi.Ještě je čas! Jak na to? Podívejte se s námi. Mašle jsou totiž povinností u každého dárku. Obchody dnes nabízejí nepřeberné množství variant, kterými se potom kocháme u stromečku. Co se kochat ještě předtím? Výroba mašliček nadchne celou rodinu. V jednom z předchozích článků jsme si ukázali mašličku, kterou můžeme dozdobit kolo. Existují ale další způsoby. Pojďme na to! Čekání na Ježíška alespoň nebude tak dlouhé.
 

Mašle jako od „profíka“

Budete potřebovat:

Stuha

• Trpělivost :)

Říká se, že zárukou profesionální mašličky je udržet všechny smyčky ve stejné velikosti. Vzorem je první smyčka. Pojďme na to!

Postup:

Ze stuhy vytvoříme oko. Na druhé straně učiníme totéž a pevně sevřeme uprostřed. Na straně první smyčky vytvoříme další. Čtvrtá smyčka bude na druhé straně. Jsou všechny stejné? Skvěle! Vázání uprostřed musí být dostatečně pevné. Doporučujeme nechat kousek stuhy volný. Lépe pak mašličku připevníte na stromek či vánoční věnec. Máte hotovo?

 

Vrstvená mašle

Vytvoříme ji obvykle ze dvou a více mašlí, které spolu pojí drátky. Horní mašle má uprostřed smyčku. Spodní mašlička je potom největší a disponuje rovněž nejdelšími „ocásky“

Budete potřebovat:

Stuha

• Drátek

Nůžky

• Kleště (pro upravení drátku)

Postup:

Stuhu chytněte palcem a ukazováčkem a přetočte. První smyčka je otočená k levé straně. Tvořte smyčky střídavě vpravo i vlevo. Vždy zakruťte, jak nejpevněji můžete. Máte na každé straně požadovaný počet smyček? Výborně! Okolo středu obmotejte květinářský drát a pevně jej otočte. Drát by měl být natolik pevný, aby se smyčkami dalo lehce pohybovat i bez zmačkání mašličky.

Přejete si smyčku i veprostřed? Před upevněním mašle drátem otočte zbývající „ocásek“. Pravá strana by měla směřovat na jinou stranu než první „ocásek“. Drát protáhněte skrze smyčku a pevně jej otočte zpět.
 

Květinová mašle

Květinovou mašličku můžete podobně jako u jejích kolegyň upravovat díky smyčkám. Velikost je tak jen na vás.

Budete potřebovat:

Stuha

Provázek

• Květinářský drát

Postup:

Ustřihněte stuhu zhruba v délce 50 centimetrů. Vytvořte první smyčku. Odměřte 30 centimetrů a vytvořte smyčku druhou. Držte je oběma rukama.

Odměřte dalších 30 centimetrů a složte stuhu přes druhou smyčku. Nyní máte dvě stejné smyčky na jedné straně a jednu smyčku na druhé. Pokračujte stejným způsobem!

Máte alespoň čtyři smyčky na každé straně? Prima! Postupovali jste správně. Poslední smyčku umístěte doprostřed mašle. Ideální rozměry jsou 16 centimetrů. Vytvořte smyčku, kde bude horní strana umístěná souběžně s vaším palcem.

Květinářský drátek protáhněte středem horní smyčky. Volné části drátku ohýbejte kolem spodní části a nakonec vytvořte uzel. Smyčky pořádně načechrejte. Máte hotovo!
 

Mašle na míru

U této mašličky lze postupně zmenšovat velikost smyček naskládaných na sebe. Při práci s oboustrannou stuhou vyrobíte mašličku pouze z jednoho kusu! Jednostranná stuha potom vyžaduje práci s jednotlivými stužkami.

Budete potřebovat:

Stuha

Sešívačka

Lepidlo

Postup:

Připravte stuhu a vytvořte „harmoniku“ z budoucích smyček. Uprostřed všechny spojte sešívačkou. Přidejte další kousek stuhy a vytvořte dva „ocásky“ Smyčky znovu sešijte. Kratším kouskem stuhy obmotejte střední část. Slepte lepidlem. Je libo mít mašličku s ocáskem? Ustřihněte delší stuhu, kterou umístěte veprostřed. Jak se vám líbí?

 

Zdroje:

http://www.giftisimo.cz/jak-vyrobit-masli

http://jenniferdecorates.com/christmas-bow.html

https://www.pinterest.com/pin/146437425360413716/

http://www.save-on-crafts.com/howtomakebows.html

http://www.save-on-crafts.com/how-to-make-a-floral-bow.html

http://www.save-on-crafts.com/bow.html

http://www.save-on-crafts.com/tailoredbow.html