Úvod Blog DIY Batikování 4x jinak - Od kraťasů po tenisky
Batikování o prazdninách? Jednoduše povinné. Tento článek vám představí hned čtyři způsoby

Batikování krok za krokem

V předchozím článku jsme si představili základní metody batikování, které nejen že jsou důvěrně známé skautům a táborovým vedoucím, ale zbožňují je všechny děti i dospělí bez ohledu na věk, koníčky a stavbu těla. K létu totiž batika patří podobně jako cákání ve vodě a přeplněná koupaliště. Co všechno si můžete nabatikovat – a pak se s tím chlubit na zmíněném koupališti – to se dozvíte vzápětí. Tak na co čekáte?

 

1. Jak nabatikovat kraťasy

Budete potřebovat:

• Bavlněné kraťasy, ideálně bílé a klidně džínové

Barvy na textil

Igelitový pytlík

Postup:

Tradiční postup batikování – tedy namočit oděv, nabarvit, nechat ushnout a pořádně vymáchat – použijeme i v tomto případě. Ale pozor! Batikované šortky nejsou pro stydlivé povahy. Jelikož je batika zpět na prvních místech módních trendů, budete extravagantní a ještě v kurzu. A co teprve, když řeknete, že jste si je vyrobili úplně sami!

Nejprve džínové šortky namočte. Oblíbenými barvami na textil nabarvěte podle libosti. Nechte uschnout a pořádně umyjte. To je vše!

Jednoduché, ale bezkonkurenční!

 

2. Jak nabatikovat tričko

Budete potřebovat:

• Bavlněné tričko, ideálně bílé

Barvy na textil

Gumičky

Igelitový pytlík

Gumové rukavice

Postup:

Smotejte starší bavlněné tričko do uzlů i uzlíků a svažte pevnými gumičkami. Namočte. Barvami na textil ozdobte podle libosti. Ať ani jeden kousek nezůstane bílý! Barevné tričko nechte přes noc v igelitovém pytlíku (doporučuje se 6-8 hodin). Odpočinuté tričko máchejte v ledové vodě, dokud voda není úplně čistá. A co teď? Noste a vytahujte se před kamarády!

 

3. Jak nabatikovat tenisky

Budete potřebovat:

• Plátěné tenisky, ideálně bílé

Barvy na textil

Igelitový pytlík

Gumové rukavice

• Malířská páska

• Starý ručník

Postup:

Pro tento úžasně jednoduchý batikovací způsob nejsou doporučené jen novotou vonící bílé tenisky. Naopak! Pokud v botníku schováváte ošuntělé kecky, kterých se nechcete vzdát, neváhejte je batikou oživit. Budete překvapení, jaká paráda vám vznikne. Pokud mají nejlepší léta za sebou, vyperte je a nebojte se použít bělidlo.

Vyjměte z tenisek tkaničky a oblepte chodilo lepicí páskou, aby se zabránilo zničení míst, které barvit nechcete. Nebojte se oblepit i podrážky. Koneckonců budou botky bez nepatřičných malých kapek vypadat o mnoho lépe.A vy? Budete spokojenější!

V rukavicích smíchejte barvy nebo rovnou přikročte k barvičkování. Míchejte podle libosti i na botách a zkoušejte jejich sytost a odstín na starém ručníku. Nabarveno? Skvěle!

Teď tenisky vložte do igelitového pytlíku a nechte odpočívat minimálně šest hodin – opět se doporučuje přes noc. Až vyjde sluníčko, vyndejte botky z pytlíku a vyperte v jemně mýdlové vodě. Budete muset prát několikrát, ale vydržte! Až bude voda čistá, vymáchejte ve studené vodě - a užijte si duhové léto.

 

4. Jak nabatikovat ponožky

Budete potřebovat:

• Bavlněné ponožky, ideálně bílé

Barvy na textil

Igelitový pytlík

Gumičky

Gumové rukavice

Postup:

Batikované ponožky se skvěle unosí i v zimě. Připravte je na každý den v týdnu a mráz nemá šanci! Jak na ně? Každou ponožku libovolně svažte gumičkami. Namočte je. Už víme, že batikování mnohem lépe vynikne na mokrém povrchu. Na nesavé podložce se pusťte do barvení. Podle klasické palety smíchejte červenou a bílou a těšte se z růžové! – a tak dále a tak dále.

Ponožky opět vložte do igelitového pytlíku a nechte přes noc odpočívat. Z každého páru pečlivě vypláchněte barvu, dokud není voda čistá jako pohádková studánka. Nakonec odstraňte gumičky. A vzhůru do duhového království!
 

Tipy a triky

 

• Nabatikované kousky perte nejprve pro jistotu samostatně, ať si nezničíte další oděvy

 

• Kromě svazování gumičkami se používají i pevné provázky, kreativní blogy ale doporučují právě gumičky - jsou pevnější, pružnější a lépe se odstraňují z oblečení

 

• Jste perfekcionisté? Nepřehánějte to! Je pravděpodobné, že při snaze docílit stejného výsledku na každé ponožce, botě nebo straně trička o to více docílíte něčeho úplně jiného. To ale není špatně. Ruční práce je vždy těžší, ale také o to více jedinečná!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

http://myfrugaladventures.com/2013/07/diy-tie-dye-childrens-shoes/

http://www.popcosmo.com/2013/05/27/tie-dye-shorts/

http://www.skiptomylou.org/tie-dye-t-shirt-bag/

http://www.fantasticfunandlearning.com/totally-awesome-summer-tie-dye-tutorials.html

http://www.instructables.com/id/How-to-tie-dye-an-old-white-shirt-or-a-new-shirt-/