Úvod Blog DIY 5 jarních věnců, které si zamilujete. Okamžitě!
Přivítejte jaro věncem v pěti různých variantách
 

Jaro je tu, jaro je tady

Ani jsme se nenadáli a zima se odporoučela sbírat síly na další rok. I když je venku pořád mnohdy sychravo a něpěkně, nikdo už nepochybuje o tom, že jaro skutečně přišlo. A bude se tu držet jako klíště! Co se nám na něm nejvíc líbí? Velikonoce? Jasně zelená tráva a rozkvetlé louky? Mrňata a mláďata v ohradách, stájích a pelíškách?

 

Ať to či ono, stejně jsou všichni pořádně nadšení, když jim do tváří zasvítí první nesmělé sluníčko. Oslavme příchod barevného svátku jarními věnci, které zaženou každý aprílový déšť a bouřku. Pojďme na to!

Pro většinu věnců (nejen) z naší módní přehlídky je nezbytným pomocníkem klasický základ z polystyrenu, se kterým se příjemně pracuje. Fajnšmekři určitě ocení základ věnce ve slámovém provedení. Oblíbený rustikální styl je pak hračka. Nezapomínejte na to, že jako podklad pro jarního fešáka spolehlivě poslouží i kruh vystřihnutý z kartonu nebo pevně smotané noviny. Nevěříte? Přesvědčte se s námi.

1. Super lehký věnec z papíru

Budete potřebovat:

• Reklamní letáky, staré noviny a časopisy

Ubrousky

Lepidlo

Nůžky

• Libovolné barvy a štětce

Postup:

Natrhejte jednotlivé stránky a pečlivě je mačkejte do tvaru věnce. Přidávejte pevnější novinový papír a nakonec úplně zpevněte listy časopisu (ideální jsou např. cestovní romány nebo starý výtisk Ohníčku - pokud si po nich samozřejmě nebudete stýskat!)

Nyní přijdou na řadu barvičky. Libovolným odstínem temper věnec z papíru nabarvěte.

Nyní si připravte pořádně zředěné barvy - a ubrousky. Položte je na nesavou podložku a začněte kouzlit. Brzy bude váš ubrousek vypadat jako rozkvetlá jarní louka. A to přesně chceme!

Pamatujete na vystřihování sněhových vloček z papíru? Zbožňovali jste skládání papírové harmoniky? Skvěle! Něco podobného nyní uděláme s barevnými ubrousky, který zatím krásně vyschly

U "vločkové" varianty můžete ubrousek obstřihnout podle své fantazie - a potom jej jednoduše stočit do malé ruličky. Ta je shodou okolností k nerozeznání od růže!

Druhý "harmonický" způsob potřebuje dva ubrousky, které střídavě složíte - přesně jako zmíněnou harmoniku. Potom obě harmoničky přeložte přes sebe a svázejte stužkou nebo sešijte sešívačkou. Právě jste vytvořili střed květu! Nyní opatrně rozviňte okvětní lístky. Hotovo? Skvělá práce!

Výrobu květů můžete přizpůsobit vašim představám a vytvořit tak ten nejkrásnější věnec. Květy totiž potom stačí k papírovému věnci jen přilepit tekutým lepidlem. Nebojte se přidat i papírové lístečky.

 

2. Věnec z tulipánů

Budete potřebovat:

• Umělé tulipány

Slámový základ věnce (popř. základ z delších větviček, seženete v květinářství...nebo vyrobíte:)

Rustikální stuha - ideálně dvě varianty šířky

• Lepicí pistole

• Květinářský drát

Nůžky na drát

• Horké lepidlo

Postup:

Šikovný tvůrce tulipánového věnce na svých webových stránkách doporučuje začít mašlí. Květiny lze potom totiž jen aranžovat kolem ní. Mašličku vytvoříte tak, že přes sebe dvakrát přeložíte zvolenou stužku. Uprostřed svažte květinovým drátem a vytvarujte - a ještě jednou opakujte. Jak se vám mašlička povedla? To samé učiňte i s menší stužkou, kterou potom drátkem připojíte na větší mašli. Celek už bez ostychu drátkem připevněte na základ věnce. Ještě nelepte!

Nůžkami na drát přistřihněte tulipány. Nebojte se různorodosti! Nyní tulipány připevněte na věnec horkým lepidlem. S radostí nechte na stoncích listy, věnec totiž bude vypadat mnohem přirozeněji.

Po umístění 5-8 tulipánů zastavte a začněte tulipány upevńovat opačným směrem. Pozor! Nechte si jich dostatek na vyplnění mezer v základu věnce. Vyrýsoval se už krásný jarní věnec? Výborně! Nyní přilepte vyčnívající tulipány, popřípadě zamaskujte nepřesnosti obmotanou stuhou. Nikdo nic nepozná a přesto z věnce bude přecházet zrak!

3. Svěží jarní travička? Máte ji mít!

Budete potřebovat:

Klasický základ věnce - ideálně v zeleném odstínu, ale rozhodně není nutné

• Zelená příze, popř. dekorační tráva

• Dekorační květiny - koupené i vyrobené z papíru, látky i plastu

Připínáčky

Postup:

Tento věnec připomíná pohádkovou louku se sametovou trávou a voňavými květy - a přitom je neobyčejně jednoduchý. Můžeme začít? Jdeme na to!

Začněme na základ věnce balit dekorační trávu. Dbejme na to, ať nezůstávají žádné mezery a příze na věnci pěkně sedí. Prameny nechávejme blízko u sebe a klidně v případě potřeby použijme větší sílu - a přízi pořádně přitlačme. Hotovo? Skvěle!

Nyní stačí vybrat jarní kvítky, které připevníme na věnec. Je zcela na vás, jestli si vyberete látkové sedmikrásky, papírové lístečky nebo pampelišky ze sisalu. Všechny budou našemu jarnímu věnci neobyčejně slušet. Připevňujme pomocí připínáčků - fantazii se meze nekladou! Klidně dozdobte stuhou a vítejte věnečkem všechny vážené návštěvy :)

4. Chytila jsem na pasece....Věnec s motýlem!

Budete potřebovat:

Slámový základ věnce libovolných rozměrů

• Kupovaní nebo vyrobení motýlci z papíru, látky i plastu

• Lepicí pistole

• popř. Lepidlo v tyčince

Postup:

Nejprve musíme vybrat ty nejkrásnější motýlky. Nebojte se prohledat internet, ale i nakreslit vlastní na pevný karton! Pokud najdeme variantu 3D motýlků, zajásejme - věnec potom bude vypadat velmi přirozeně. Motýlům je v takovém případě potřeba ještě složit křídla.

Nyní už stačí jen lepidlem nebo lepicí pistolí různě připevnit motýlky na slámový základ věnce. Co na něj říkáte?

5. Věnec z kartonu od vajíček

Budete potřebovat:

• Kruh z kartonu libovolných rozměrů

• Min. 3 plata od vajíček

Akrylové barvy (Velmi dobře schnou!)

• Lepicí pistole

Nůžky

Postup:

Děti si výrobu těchto neobyčejně živých 3D věnců zamilují! Pojďme na to!

Nejprve z kartonu vystřihněme požadovaný rozměr. Velikost je zcela na vás! Nabarvěme základ pořádně sytou zelenou - a nechme pohodlně schnout. Zatím pomozme malým šikulům z jednotlivých "mističek" na vajíčka vystřihnout různé květy. Nejjednoudším základem jsou čtyři okvětní lístky, nebojme se ale vyzkoušet i ty nejroztodivnější podoby rostlinek! Nyní stačí každý květ nabarvit a pořádně potřít lepidlem. Nakonec opatrně lepte k zelenému základu věnce. Pozor na rozestupy! Kartonové kytičky potřebují dostatek místa.

Zdroje:

http://www.iheartnaptime.net/diy-spring-wreaths/

http://www.realsimple.com/home-organizing/decorating/outdoor-living/diy-spring-wreath/tulip-wreath

http://www.babble.com/crafts-activities/25-diy-spring-wreaths-2/

http://www.howdoesshe.com/17-diy-spring-wreaths-youll-want-to-make/

http://ahelicoptermom.com/diy-20-gorgeous-wreaths