Úvod Blog DIY 4 způsoby, jak si nabatikovat prázdniny
Kdo nebatikuje s námi, batikuje proti nám! Nejznámější metody batiky představujeme v novém článku

 

4 způsoby, jak si nabatikovat prázdniny

Batikování neodmyslitelně patří k létu a letním táborům. Děti i dospělí tuto řemeslnou techniku pocházející z Asie zbožňují už několik století. A zbožňují ji pořád stejně.

Prázdniny u babičky se tomu nevyhnou. Na tábor s sebou vemte bavlněné tričko. Na 100% se vám bude hodit! V létě vás minimálně jednou uhodí do očí na šňůrách pověšená pestrobarevná trička. Nebo kalhoty. Nebo plátěné tenisky.

Barva reaguje se sluncem okamžitě. Je zábavné takové kouzlení pozorovat, tím spíš, když takto mohou vzniknout jedinečná umělecká díla – na tričkách, čelenkách i prostěradlech. Zkuste to s námi!

 

Různé techniky, stejné nadšení

 

1. Klasická (vázaná) batika

Nejjednoduší způsob, který je dobře známý učitelům i vedoucím na táborech. Nikdy nevíte, co za obraz vám na barveném oblečku vyleze – dobrodružství jako dělané!

Budete potřebovat:

• Bílé nebo hodně světlé tričko, popř. jiný kus oděvu

• Batikovací barvy nebo barvy na textil

• Starší hrnec

Gumové rukavice

• Ocet

• Sůl

Provázek

Postup:

Jak název napovídá, tento druh batiky umožňuje „vyvazování“ obrazců.

 

Je libo kolečka? Chyťte látku v místě, kde chcete střed kolečka a pevně obvažte provázkem. Pamatujte, že čím širší bude „provázková“ část, tím širší se objeví kolečko na tričku.

 

Raději proužky, prosím! Látku poskládejte a obvazujte provázkem podobně jako u koleček.

 

Vařte v osolené vodě asi dvacet minut. Mezitím si připravte octový roztok v poměru 1:20. Trochu vychladlé tričko do něj ponořte na pět minut. Opláchněte a přestřihněte provázky. Nakonec vyperte, ať tričko nesmrdí po octu

 

 

2. Studené batikování

Studený způsob zaručuje čistou pračku i hrnec. Navíc můžete pracovat s více odstíny a pořádně se vyřádit. Ale pozor! Podmínkou je nakonec spolehlivě zafixovat barvy.

Budete potřebovat:

• Bílé bavlněné tričko

Barvy na textil v lahvičce, práškové barvy popř navíc samostatnou lahvičku s uzávěrem

• Horká voda

Gumové rukavice

Gumičky

• Umyvadlo

Postup:

V plastovém umyvadle vyperte tričko bez aviváže a dobře vyždímejte. Pevným obrázkem nebo gumičkou tričko svažte na libovolných místech.

Nalijte barvu do lahvičky a dolijte horkou vodou. Pořádně protřepejte. Na ještě vlhké tričko nanášejte barvy, jak se vám zlíbí. Míchejte odstíny a experimentujte! Svázané a obarvené tričko vložte do mikrotenového sáčku – a v něm do vodní lázně. Na chvíli povařte a posléze nechte odpočinout (klidně celou noc). Teď přijde na řadu studená voda - vymáchejte v ní svázaný oděv a pak až rozvažte uzlíky. Máchejte, dokud voda není úplně čistá.

 

3. Batika v mikrovlnce

Věděli jste, že v mikrovlnce jdou zafixovat barvy téměř u všech způsobů batikování? S tímto kuchyňským pomocníkem se důvěrně zná každý z nás – při batikování navíc můžeme více povolit uzdu fantazii.

Budete potřebovat:

• Bavlněné bílé tričko

Barvy na textil

• Mikrovlnná trouba

Igelitová taška

Štětec

• Voda

Postup:

Zvolené barvičky rozmíchejte v kelímku. Pozor! Příliš neřeďte! Namočte tričko a položte na nesavou podložku. Nyní aplikujte barvy – jak, to je zcela na vás. Pomožte si štětcem, aplikátorem nebo injekčními stříkačkami. Máte hotový obrázek? Paráda! Opatrně tričko smotejte a stále morké vložte do sáčku s malými propíchanými dírkami. Vložte do mikrovlnky a povařte sedm minut – každá mikrovlnka je ale různá, tak se nebojte zkoušet její limity. Ale nepřežeňte to, ať neshoříte. Když jsou barvy na tričku zuhelnatě…tedy zafixované, osprchujte tričko ve vaně studenou vodou.

 

4. Batika v prášku

Budete potřebovat:

• Bavlněné tričko

Barvy na textil, popř. barvy v prášku

Provázek

• Sůl

Mikrotenový sáček

Postup:

Vybrané tričko nejprve namočte do osolené vody (zhruba 1 lžíce soli na pět litrů vody). Vyždímejte. Položte na nesavý igelit. Chcete každou stranu trička jinou? Vložte doprostřed igelitovou tašku. Z volenou barvou vysypávejte vysněný obrázek – zpaměti, ale klidně i podle vlastnoručně vyrobené šablony. Nebojte se kombinovat! Barvy se rády míchají a určitě vás překvapí. Hotovo? Skvěle! Na přední stranu položte igelitovou tašku a tričko smotejte. Opatrně vložte do sáčku. Pořádně zavažte! Můžete si vybrat zafixování barvy v hrnci nebo – jak už víme – v mikrovlnné troubě. Ve vařící vodě vaříme opět zhruba 20 minut – ale pozor, ať se do sáčku nedostane voda! V mikrovlnce stačí 10 minut – dokud se sáček nenafoukne. Z hrnce i mikrovlnky položte tričko do octové vody zhruba na pět minut.

 

Tipy a triky:
 

• S barvami si můžete hrát i pomocí ždímání. Jednu část trička lze vyždímat úplně, jinou naopak nechat úplně mokrou. Čím vlhčí tričko, tím rozpitější barva.

 

Na batikování se doporučují zejména přírodní materiály s min. 50% bavlny, viskózy, hedvábí nebo lnu

 

Barvy na textil jsou oproti batikovacím barvám pěkně vidět i na tmavších odstínech

 

• Rozpíjení barev probíhá stejně jako u klasické palety (žlutá + červená = oranžová atd.)

 

 

 

 

 

Zdroje:

http://www.artbarblog.com/summer/shibori-dying-technique-with-kids/

http://www.fantasticfunandlearning.com/totally-awesome-summer-tie-dye-tutorials.html

http://www.batikovani.wz.cz/

http://www.jaktak.cz/jak-batikovat-obleceni-vazanou-batikou.html