Úvod Blog DIY 3 způsoby, jak si vyrobit vlastní diář
Nové diáře nemusíte jen kupovat. Můžete si je také sami vyrobit. Tři jednoduché způsoby představujeme v novém článku

3 způsoby, jak si vyrobit vlastní diář

Školní rok vtrhl do dveří s novou silou. Co to znamená? Kromě toho, že započne každoroční boj o jedničky, pro školáky i jejich rodiče najednou přibude spousta povinností. Úkol z češtiny? Babiččina oslava o víkendu? Zubař?

Sáhněme si na srdce. Občas zapomene každý z nás. Nejsme přeci roboti (a na zubaře koneckonců zapomínáme docela rádi). Na(ne)štěstí existuje pomoc. Parťáci, kteří nám ulehčí si tunu úkolů zapamatovat anebo včas připomenout. A my víme, že víte! Jsou to diáře.

Denní, týdenní, studentské i manažerské – a všechny do jednoho k sežrání. Spolehlivé kalendárium i prostorný adresář jde zákonitě ruku v ruce s parádním motivem. Přesto se občas v záplavě tolika variant člověk ztratí. Jak vybrat ten nejlepší? Ten skutečně „můj“?

Postrádáte v klasických diářích trochu toho srdíčka? Špetku domácího tvoření? Není nic jednoduššího, než si vlastní diář vytvořit. Podívejte se s námi na 3 způsoby, které nadchnou vašeho kolegu, spolužáka - i toho zubaře.

Milý deníčku!

Tato varianta se skvěle hodí nejen na výrobu diáře, ale i knížky a památníku. Svůj nový diář můžete „pasovat“ na poznámkový blok nebo tajný deníček. Všestrannost zaručena. Na co čekáte? Jdeme na to!

Budete potřebovat:

• Kancelářské papíry

Karton a lepenkový papír

Nůžky

Lepidlo

Pravítko

• Obyčejná tužka

Postup:

Všechny listy spojte a přidržujte je rukou. Pevně! Aby každý list držel tak, jak má, pomozte si knihou nebo slovníkem. Určitě nevadí, pokud budoucí diář necháte pár hodin „lisovat“.

Na boční stranu lisovaných „desek“ naneste silnou vrstvu lepidla. Pokud lepidlo zlobí a dostane se i pod listy, nevěšte hlavu! Nakonec stejně uschne. My ale chceme, aby byly všechny listy jako opravdová kniha. Pevně je tedy držte u sebe, dokud lepidlo nezaschne.

Je hřbet diáře suchý? Skvěle! Ustřihněte dva kusy papíru o délce minimálně 3 cm – to budou hraniční přechody z obou stran řezů.

Bílým lepidlem přilepte na první a poslední stranu kartonovou „desku,“ která přikryje listy. Kartonem posilte i hřbet kartonu. Váš diář tak bude odolnější.

Teď přijde na řadu vaše fantazie. Musíte totiž svůj diář řádně ozdobit! Zbožňujete zvířata a přírodu? Polepte desky veselými samolepkami ze zvířecí říše. Nebo pomalujte diář prudce populárními mandalami. Nebo kytičkami. Anebo vším najednou! Pomozte si nálepkami, fotografiemi i barevnými fixami. Jediná věc je povinná – Užijte si to!

Klasický diář

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, tento diář je překvapivě úplně nejjednodušší. Ať už zvolíte týdenní, denní nebo měsíční variantu, vždy je možné v dnešní online době nalézt šablony na internetu – a to ve všech případech. Ale pozor! Pokud zvolíte denní diář, nespokojíte se s mini sešítkem.

Je jen na vás, jakou podobu si vyberete. Ve většině případů naleznete šablonu v PDF. Tu vytiskněte. Listy nakonec jen složíte. Co nám vznikne? Sešítky „ze kterých si můžete diář slepit/sešít/svázat,“ jak se dočteme na českém blogu.

Mini diářek

Roztomilý mrňousek skryje všechna vaše (malá) tajemství. Návod není zavazující a záleží jen na vás, jak tvorbu obměníte. Pojďme na to.

Budete potřebovat:

Karton ve tvaru desek – ideální je např. patřičně upravený obal od bonboniéry nebo krabice od bot

Oboustranná lepicí páska

Lepidlo

• Bavlnka, popř. látková gumička nebo pletený náramek

Nůžky

• Vata

Balicí papír nebo látka

• Jehla a nit

Barevné čtvrtky

Postup:

Jak velký diář si přejete? Přesně takovou šablonu vyřízněte z krabice od bonboniéry. Jde uzavírat a vidíte v ní něco-jako-knížku? Super!

Vezměte vatu, a přilepte ji na obal pěkně po všech stranách „desek. “ Pomozte si oboustrannou lepicí páskou.

Balicí papír ustřihněte – na každé straně našeho diářku by měl přesahovat tři centimetry. Položte diář na papír. Po stranách nalepte pásku, balicí papír přeložte a přilepte k diáři. Hotovo? Skvělá práce! Desky jsou totiž hotové.

Vezměte čtvrtku libovolné barvy o stejných rozměrech, jako jsou desky. Přilepte ji „dovnitř“ knihy a diářek tak ještě víc zpevněte. Nyní je jen na vás, kolik listů přidáte. Ty totiž už nemusí být napevno. Stačí jen na hřbet diáře pevně přivázat bavlnku, aby držely.

Doporučení: Pokud bavlnka nedrží, nerozpakujte se použít pevnější gumičku do vlasů nebo upletený náramek. Nebo rovnou izolepu.

Nyní jehlou a nití prošijte obvod desek až zhruba doprostřed. A to na obou stranách! Jehlu vytáhněte a nitky k sobě přivažte. Budete tak mít svoje tajemství dokonale chráněné. Povedlo se? Skvěle!
 

Zdroje:

http://www.permalife.cz/do-it-yourself/jak-si-vyrobit-vlastni-diar-diy

http://www.vavricek.cz/2015/12/vytisknete-si-a-vyrobte-vlastni-tydenni-diar-na-rok-2016/

http://www.wikihow.com/Create-a-Diary

https://www.youtube.com/watch?v=wfw556sQ8S4