Úvod Blog Zajímavosti 27 zajímavostí v barvách podzimu
Přečtěte si o zajímavostech, kterými se pyšní nejoranžovější období roku

27 zajímavostí v barvách podzimu

Prázdniny jsou pryč a žezlo pomalu přebírá podzim. Jste trošku smutní, že skončila dovolená a letní taškařice? Nedivíme se. S podzimem do parků, zahrad i domků pomalu vstoupí melancholie. Jako by se země na chvíli zastavila a zhluboka se nadechla před plískanicemi, deštěm i zimou. Někdo ale podzim jednoduše miluje. Třeba my! Kdy jindy totiž vyrábět zvířátka z přírodnin? Kdy jindy si vlastnoručně vytvořit svíčku a těšit se z ní, když se za oknem žení čerti? Kdy jindy více obdivovat krásu přírody, která se předhání v zářivých odstínech? A kdy jindy být z podzimní melancholie příjemně dojatý? Projděte s námi zajímavosti nejoranžovějšího období v roce, které nám připomene, že konec vždy znamená nový začátek.

1. Jinak u nás, jinak u protinožců. Stejně jako v jiných obdobích roku, dochází-li k podzimu na severní polokouli, je jaro na jižní - a naopak. My si užíváme podzim od 22. nebo 22. září (podzimní rovnodennost) do 21. nebo 22. prosince (zimní slunovrat), na jižní polokouli trvá podzim od března do června.

2. Veverky jsou mazaněj…chytřejší. Na podzim většina druhů veverek tvoří zásoby na zimu. Je neuvěřitelné, že ve srovnání se zbytkem roku její paměťové a emoční centrum v mozku (tzv. hippocampus) vzroste až o 15%!

"Podzimáčci" a "listová" turistika

3. Děti narozené na podzim jsou lepší studenti. Ani pokud nejste veverka, nezoufejte! Pokud slavíte narozeniny od září do prosince, máte téměř 90% šanci, že pro vás škola bude menší potíží než pro ostatní spolužáky.

4. „Podzimové“ děti se dožívají vyššího věku. Výhody „podzimáčků“ nekončí. Děti narozené na podzim mají větší pravděpodobnost dožít se stovky! Jedna z teorií naznačuje, že vyhnutí se letním infekcím může mít dlouhodobý účinek na zdraví miminka.

5. Na podzim turistika vzkvétá. Ačkoliv by člověk řekl, že podzim je nepříliš oblíbené období pro turistiku, je tomu právě naopak. Měnící se příroda a nádherné barvy každoročně přitáhnou turisty právě do míst, kde je podzim jako vyšitý – třeba k nám. Američané dokonce mají speciální slangový termín pro podzimní turistiku, tzv. „leaf peeping“

Globální oteplování podzimu nesvědčí

6. Barevné listy jsou celoroční záležitost. Úchvatná červená, oranžová i žlutá barva listů se objevuje po celý rok, ale zůstává pěkně schovaná. Rostlinné buňky obsahují chlorofyl, který jim dodává jasnou zelenou barvu při přeměně světla na energii. Na podzim se sluneční svit snižuje, chlorofyl se rozpadá a zůstávají námi milované podzimní odstíny.

7. Globální oteplování ovlivňuje i podzim. Co se týče barevných listů, užívejte si jich. Dokud můžete. Vědci naznačují, že jasně červené, oranžové i žluté listy mohou být jednou ze ztrát, které přinese globální oteplování. Jak jsme si řekli výše, listy mění barvu v závislosti na teplotách. Pokud se teploty zvyšují, mohly by oblíbené podzimní odstíny zcela vymizet! Jedna studie z roku 2013 zjistila, že v současnosti k nám podzimní barvy „dorazí“ o pět dní později než před 23 lety.

Podzim, čas lásky a narozenin

8. V září je největší „výskyt“ narozenin. Stává se vám, že na samém začátku podzimu ztrácíte nápady, jak kreativně popřát kamarádům „Všechno nejlepší?“ Není divu. Reálná demografická data naznačují, že v posledních dvaceti letech je září nejoblíbenější měsíc na povití miminka. 9. září je nejoblíbenější den narozenin vůbec. Tušíte proč? Několik teorií naznačuje, že roli hrají Vánoce, biologická touha „mazlit se“ v zimě i fakt, že narozeniny jsou prostě oblíbené vždycky.

9. Libido roste na podzim. Člověk by si řekl, že lidem se zapalují lýtka na jaře. Z části ano, některé studie ale naznačují, že lidé mohou prožívat „ podzimní říji“ podobně jako jiná zvířata.

10. ….Stejně jako láska. Průzkum, který má na svědomí facebook, jasně říká, že status na „zadaný“ či „ve vztahu s…“ si na podzim změnilo o mnoho více lidí než v jiných obdobích roku. Nejvíc rozchodů je samozřejmě v létě. Ach, ty letní lásky!

11. Libido roste na podzim i zvířatům…doslova! Spousta z nás si vybaví jelení říji i další poučky ze školy o „láskyplném“ podzimu. Některá zvířátka to ale vzala vskutku zhurta. Sameček sibiřského křečka se na podzim z důvodu páření až 17x zvětší!

Velká zvířecí dovolená

12. Pro motýly je podzim období dovolených. Monarcha stěhovavý je známý tím, že každoročně pořádá dlouhé cesty do Kalifornie a jižní Ameriky, kde si užívá celozimní dovolenou. Monarchové cestují rychleji než Usain Bolt a jsou jediným hmyzem, který vykonává tak dalekou migraci kvůli sluníčku.

13. Kufry balí i ptáci. Roztomilý rybák dvouocasý cestuje každoročně mezi Grónskem a Antarktidou, kdy uletí až 44 000 km! Pyšní se nejdelším ročním migrační cyklem na světě.

14. Podzim? Dříve „sklizeň.“ Před 1500 lety byla úspěšná sklizeň zárukou přežití. Ohraničoval ji úplněk nejbližší podzimní rovnodennosti. Jasná úplňková noc byla poslední možnost pro farmáře, jak sklidit pozdní dobroty a zabezpečit se na zimu.

15. Podzim ještě trochu jinak. Nutnost úrody přestala být životně důležitá a výraz "sklizeň" nahradilo něco jiného. Američané pro podzim dnes používají slovo „fall,“ Britové „autumn“. Kdybychom ale šli ještě dál do minulosti, celkem běžně bychom slýchali, že léto střídá "hektická krása smrti.“ Poetické, že?

Na podzim rádi baštíme

16. Jak můžou zůstat vánoční stromky zelené? Poděkujte jejich jehličkám. Jehličnaté stromy jsou totiž díky nim kompaktní, voděodolné a obecně hůře zničitelné pro počasí i hmyz. Jehličnany umí produkovat fotosyntézu po celý rok a udržují tedy chlorofyl v plné polní i během studených zimních večerů.

17. Polární záře na podzim? Ano! Barevné kouzlení na severním pólu se vyskytuje, když nabité sluneční částice stlačují obranu atmosféry a sráží se s plynnými částicemi na obloze. Díky delším a jasnějším nocím se tato úchvatná (a bezplatná) show objevuje dvakrát častěji právě na podzim. Podle NASA se podzim proto nazývá „obdobím polární záře.“

18. Rovnodennost je zázrak přírody. Během jarní i podzimní rovnodennosti je slunce a zemský rovník v naprosté rovnováze. Den trvá přesně 12 hodin, stejně jako noc. Úchvatné, že?

19. Na podzim se tloustne?! Je prokázáno, že kratší dny a nedostatek sluníčka mohou skutečně způsobit přibírání na váze. Vitamín D umožňuje lepší spalování tuku a jeho nedostatek v chladných měsících vede k průměrnému přibrání 1-3 kg za studenou část roku

20. Zimní čas je lepší než letní. Také se těšíte, až 28. října skočíte do peřin a budete druhý den vstávat o hodinu déle? V období podzimních plískanic se z postele totiž nikomu nechce. Podle výzkumů jsou za to ale vděčná i naše těla. Jakmile na trůn usedne zimní čas, klesne míra infarktů i dopravních nehod, která zase vzroste, jakmile v březnu zavelí čas letní.

Dýně a Filmová akademie

21. Oscary se na podzim nenosí. Ačkoliv vznikla spousta podzimních filmů, Oscara nevyhrál žádný z nich! Všechna ostatní období oproti tomu ano. Panenské jaro (1960), Léto ´42 (1971) a Lev v zimě (1968) si sošku totiž odnesly.

22. Fascinující Den mrtvých. Jeden z nejstarších podzimních festivalů, mexický Dia le Muertos, se koná 1. a 2. listopadu. Oslavuje věčnou lásku i cyklus života, kterou mezoamerické kultury oslavovaly dávno a dávno před námi.

23. Jednu dýni, prosím! I u nás v Čechách je symbol dýně neodmyslitelně spjatý s podzimem. Na podzim dýně dozrávají ve velkém téměř na všech kontinentech! (kromě Antarktidy). Jejich výraz pochází z řeckého slova „pepon,“ francouzského „pompon“ a britského „pumpion,“ které si kolonisté v Americe přetavili do „pumpkin.“ I když máme dýně stále spjaté výhradně s Amerikou – a to už od 18. století – vyřezávání dýní si dnes neodpustí téměř žádná tvořivá rodina.

Nekonečné léto

24. Některá místa nikdy podzim nezažijí. Podzim je pro nás stejně tak běžný jako pro jiného celoroční léto. Tropické klima u rovníku štědře poskytuje "prázdninové" počasí po celý rok. Například teploty v Puerto Rico, kde vznikla oblíbená letní písnička Despacito, se každoročně pohybují jen v rozmezí 24 – 30 stupňů Celsia

25. Božské intriky. V řeckém bájesloví podzim začínal, když byla bohyně Pershephone unesena Hádem, aby se stala královnou podsvětí. Její matka Demeter, bohyně sklizně, způsobila smrt všem plodům Země, dokud se její dcera nebude moci vrátit. S příchodem Persephone k nám opět zavítá jaro.

26. Melancholický podzim. V umění je podzim symbolem pro smutek a melancholii. Není to však jen záměr básníků, ale skutečný biologický fenomén. Bezstarostnost léta je pryč. Studená zima číhá za rohem a nepříjemně ji připomínají ranní mrazíky. Obloha zešedne. A ten déšť! Mnoho lidí se tedy skutečně psychicky i fyzicky „rozesmutní.“

27. Symboly podzimu. Ačkoliv většina potravin se sklízí na podzim, jen málo se jich stalo skutečným symbolem tohoto období. Kromě dýní jsou to i jablka, ze kterých se na podzim vyrábí oblíbený mošt. U nás je sladkým znakem podzimu i lahodný burčák. Mňam!

Zdroje:

https://www.rd.com/culture/autumn-facts-fall-facts/

https://www.factretriever.com/autumn-facts

https://www.todaysparent.com/family/fall-10-facts-kids-will-love/

https://www.metoffice.gov.uk/learning/seasons/autumn/autumn-facts