Úvod Blog Zvyky a tradice 11 způsobů, jak nabarvit vajíčko
Velikonoce se blíží a to znamená jediné: Vajíčka! Barvit tentokrát budeme s pomocí přírody
 

11 super způsobů, jak nabarvit vajíčko

I když nás ještě zlobí psí počasí, o blížícím se jaru vědí všichni. Je totiž už pořádně vidět - určitě na vás už vykoukly sněženky, a louky, lesy i města jen hrají trylkováním ptáčků. Příprava na nejbarevnější svátky v roce vrcholí. Okenní parapety krášlí zápichy s vajíčky nebo květinami. Nebývale oblíbené jsou o Velikonocích okenní dekorace. A co teprve zajíčci, beránci a a další roztomilá mrňata ze dřeva, plastu i papíru! Něco nám ale chybí. O co jde? Symbol nového života, domov kuřátek a nejcennější dárek pro koledníka - správně! Jsou to vajíčka!

Barvy, barvičky

Možností, jak "obléci" naše vajíčko do krásného odstínu je nepřeberné množství. Rodiče,tety, strýčkové i kamarádi - ti všichni mohou mít svoji vlastní metodu na velikonoční barvení. A vsadíme se, že každá z nich je povedená. Zbožňujete a hýčkáte si váš způsob? Nebo vám schází inspirace a rádi byste věděli, jak barví vajíčka vaše sousedka? Spolužák? Učitelka? Tady na to možná přijdete.

Koledníkovy poklady

Velikonoční veselí pečlivě sledují i obchody, které nabízejí barvy na vajíčka a další výrobky nezbytné pro každého koledníka i správnou hospodyňku. Sypké i tekuté barvy vykouzlí zaručně krásná a sytá vajíčka. Je to jednoduché! Ve stejném obchodě ostatně můžete většinou koupit i obtisky, košilky a samolepky - zkrátka všechny nezbytnosti pro ty nejkrásnější Velikonoce. V poslední době si ovšem malí i velcí šikulové oblíbili spolupráci s jedním z nejspolehlivějších parťáků - přírodou.

V hlavní roli příroda

Jak je možné, že vajíčka před sto lety nebyla o nic méně krásnější než nyní? Zrak někdy až přechází z pečlivých vzorů a jasných barev. Chemické barvy přitom byly velmi málo dostupné - popřípadě vůbec. Lidé si stejně jako v jiných záležitostech životního koloběhu museli poradit jinak. A zvládli to. Věřili byste, jak dokáže nabarvit vajíčko odvar z cibule, kávy nebo červeného vína? Čtěte dál. A inspirujte se velikonočním barvením neobyčejně starým - a neobyčejně krásným.

Příprava

Vajíčka nejprve jemně umyjte mýdlovou vodou a pečlivě usušte. U všech níže popsaných barviček můžeme použít stejný způsob - do nekovové nádoby přidejme 1 litr vody a dvě lžíce octa. Sem přijde i naše barva. S ní přivedeme k varu a vaříme 15 - 20 minut. Líbí se vám odstín? Odstraňte hrnec z hořáku. Papírovou utěrkou usušte vajíčka a nechte je odpočívat.

Je libo odstín sytější? Beze strachu nechte vajíčka v horké barevné vodě až do vystydnutí. Pokud ani takto vám barva nestačí, nalijte zchladlou barevnou vodu do misky s vajíčky - a nechte je v ledničce několik hodin, ale klidně i celou noc. Při libovolném způsobu barvení vejce vždy nakonec skladujeme v lednici. A všechny natěšené jedlíky upozorňujeme, aby vajíčka položená v horké nebo teplé vodě po několik hodin nebaštili!

A o jaké barvě a barevné vodě jsme to vlastně mluvili? Podívejte se s námi!

Červené zelí

Nasekejte zelí do minimálně čtyř šálků. Postupně povařte a nechte namočené přes celou noc. Docílíte tak tmavě modré barvy.

Špenát nebo tráva

Podobným způsobem postupujte i u špenátu nebo trávy - a nasekejte stejně tak do minimálně čtyř šálků. Přivítá vás jasně zelená barva.

Borůvky

Povařte více než 4 šálky borůvek a získáte nádherný levandulový odstín.

Cibule

Barvení nebo zdobení pomocí cibule je velmi dobře známé i u nás. Povařte více než 4 šálky a nadchněte se pro oranžově žlutou barvu - takzvaný odstín sienna.

Paprika

Povařte vodu, do které přidáte minimálně 3 lžičky namleté papriky. Získáte vajíčka s velmi sytou cihlově červenou barvou.

Káva

Uvařte jeden litr silné kávy. Postupně pijte s mlékem nebo použijte na barvení vajíček :) Výsledná barva? Hnědá!

Řepový džus

Jemnou světle růžovou barvu získáte, když tento neobyčejně zdravý nápoj zředíte půl na půl s octovou vodou.

Brusinkový džus

Podobný odstín jako u řepového džusu získáte i s pomocí brusinkového nápoje - který je dostupnější. Řeďte opět půl na půl s octem zředěnou vodou

Červené víno

Povařte jeden litr vína - a to klidné nezředěné a v plné síle! Získáte krásný sytě purpurový odstín.

 

Zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=C_W8vHCOKHA

http://www.rd.com/home/decorating/homemade-easter-egg-dye/

http://www.rd.com/home/decorating/unique-egg-decorating-ideas/