Úvod Blog Psací potřeby Pero pro školáka i pro královnu
Plnicí pero je výrobek s dlouhou tradicí, kterého dnes z výsluní odsunuje propiska. Proč tomu tak je? A lze ho vrátit zpět?
 

Pero pro školáka i pro královnu

Styl nebo spolehlivost?

Roku 1884 si Louis Edson Waterman nechal patentovat plnicí pero. Neúprosná modernizace jej dnes pomalu odsunuje z výsluní. Z dějin ale stále nezmizelo. Může za to elegance a lehkost psaní? Jedinečný zvuk „škrabání“ pera o papír? Někteří z nás si možná pamatují první třídu, ve které bylo plnicí pero povinné. Kaňky na papíře i na rukou byly neodmyslitelně spjaté s výukou psaní. Dnes se snaží být pera důstojným soupeřem propisek, ale i dalších - novějších - typů psacích potřeb. Není to jednoduché. „Hlad po perech dávno opadl, nikdo už s nimi nepíše, ani děti. Navíc je to složitý a drahý výrobek,“ vysvětluje Ludvík Čurda, ředitel továrny Centropen v jihočeských Dačicích. Děti ve školách píší rollery a tato pera dnes ostatně živí i společnost Centropen. Inkoustová kulička rollerům zůstala, zakládají si ale na kvalitnějším zpracování. Kovová špička se objevuje i u preciznějších linerů. Zde ale známe i spičku vláknovou, která slibuje sofistikovanější linku. Kvalita je ovšem zaručena v obou případech ."Všechny ty markery, rollery, linery a další -ery se tu vyrábějí od A do Z", píše se v citovaném článku z portálu e15.cz.

Jedno pero celý život?

Kvalitní plnicí pera mohou mít neomezenou životnost – pochopitelně při správném zacházení. Na špičce hrotu je upevněná kulička z tvrdé slitiny. Díky té je linka pera hladká v podstatě napořád. Velikost této kuličky a dalších parametrů ovlivňuje tloušťku či styl linky. Nabídka různých šíří hrotů je u vyhlášených značek přirozená.


Plnicí pera se nelítostné modernizaci snaží přizpůsobit. Ocitáme se v informačním věku, který vyžaduje rychlou a precizní práci. Zmíněné novější typy psacích potřeb využívají takzvanou "vlhkou metodu".


Víte, že mimo klasického tekutého inkoustu jsou rozšířené i jiné typy směsí? Převratný gelový inkoust nepropouští vodu a linka je pravidelně hladká. Vodový inkoust není radno používat na jiné než absorpční povrchy. Barvám u inkoustů dnes nesvazuje ruce klasická paleta. Mimo modré, černé či červené najdeme kupříkladu i odstín modročerné. Můžeme si vybrat vypratelný či zmizíkovatelný inkoust. Přívlastek „dokumentní“ inkoust nese směs s velkou trvanlivostí a stálostí. Matriky či kroniky jsou ozdobené právě tímto inkoustem. Gurmáni potom svá starožitná pera plní luxusními, dražšími inkousty.

Hroty u plnicích per se rozlišují podobně jako tužky – podle tloušťky. Písmeno „F“ znamená tenký, písmeno „M“ značí střední. Široký hrot je znázorněn písmenem B. Co se týče plnění pera, klasické bombičky patrně zná každý z nás. Plnění pera tekutým inkoustem je již starším, ačkoliv o nic méně sofistikovanějším způsobem. Pero můžeme obnovit pomocí konvertoru – ten umožní plnění přímo v peru. A to i bombičkami.

Je zajímavé, že i leváci se mohou kochat precizní řežbou na kvalitním plnicím peru. Speciálně konstruovaný hrot je přizpůsoben přirozenému pohybu levé ruky. Pravák totiž pero táhne, zatímco levák jej před rukou tlačí.

Pero pro královnu

Generál Eisenhower 7. května 1945 podepsal kapitulaci Německa svým perem Pery Parker 51. Vicsconti Divina je pero plné lesku a luxusu, které před kamerami používá Barack Obama i Angela Merkelová. Papež Benedikt XVI. dostal darem pero Visconti s biblickými motivy.
 

Ikonická společnost Parker dodnes zásobuje psacími potřebami britskou královskou rodinu. V roce 1965 zavedla limitovanou edici pera obsahující stříbro ze španělského pokladu, který klesl ke dnu roku 1715.

Neobyčejná edice „vesmírného pera“ z roku 1968 obsahuje kov z rakety Atlas. Ta donesla Johna Glenna do vesmíru. Luxusní řada World Memorial z roku 1991 je zdobena emblémy z pláštů hlavic sovětských střel, které byly vyřazeny po studené válce.

Cena takových skvostů se může pohybovat kolem 600 000 korun. Za takovou částku bychom sehnali lepší auto! Sběratelé se mohou kochat precizním zpracováním, ale i funkčností. Styl a eleganci ovšem můžeme pozorovat i u levnějších kousků. Plnicí pero je fenomén, který nás provázel školními lavicemi. Můžeme jej sledovat jako svědka významných událostí. Je na nás, jestli bude svědkem i našich životů.

 

Zdroje:

http://nazory.euro.e15.cz/reportaze/centropen-sedmdesatileta-cesta-od-plnicek-k-fixum-902181#
http://strategie.e15.cz/prilohy/s-print/vlada-psacich-per-se-nachylila-kdo-je-vyhodi-mozna-prohloupi-471541
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/relax/230793-kdyz-kulicka-projede-kaluzi-aneb-jak-vznikla-pred-70-lety-propiska
http://www.obdiv.cz/mate-radeji-pero-nebo-propisku/
http://www.forbes.cz/cim-pisou-barack-obama-angela-merkelova-anebo-papez