Úvod Blog Zajímavosti Kvalita za nízkou cenu? Propiska!
Kuličkové pero neboli propisku dnes používají školáci, manažeři i úředníci

Kvalita za nízkou cenu? Propiska!

V jednom z předchozích článků jsme se podívali na historické události, při kterých "asistovalo" plnicí pero. Kapitulaci Německa podepsal generál Eisenhower luxusním perem na míru. Kam ale zmizelo ze škol a kanceláří? A kdo jej nahrazuje?

První patent

Kuličková pera - neboli propisky - dnes používají manažeři, úředníci, ale i školáci. Jejich princip spočívá v pohybu nenápadné kuličky po papíru. Ta se otáčí a nabírá ze zásobníku inkoust. Na značení kůže jej John Loud používal již na konci 19. století. Maďarský novinář Laszló Biró náhodou tuto metodu objevil a donesl na patentový úřad - a to 10. června 1943. Víte ale, že kuličkové pero bylo patentováno i v Československu? Inženýr Václav Klimeš se patentovému úřadu pochlubil již v roce 1935!

Druhá světová válka

Kuličkové pero mělo nahradit mnohdy nespolehlivá pera plnicí. Vojáci bojující ve druhé světové válce ocenili psací potřebu, která byla schopná přežít nevlídné podmínky zákopu. V roce 1944 Británie koupila patent a propisky se začaly vyrábět pro RAF. Zpočátku ale nešlo o nejlevnější a obzvláště spolehlivý produkt. O bouřlivou sériovou výrobu se postarali až fenomenální společnost Parker či francouzský šlechtic Marcel Bich.

Pero Jotter

V roce 1954 Parker představil veřejnosti precizní pero Jotter s náplní, která vydržela psát až pětkrát déle. Za necelý rok se prodalo několik milionů kusů.
 

Pero Bic

Francouzský baron Marcel Bich zkusil nepatrně změnit výrobu. V roce 1959 své pero „Bic“ představil americkému trhu. Za účelem propagace levného, ale kvalitního kousku v televizi dokonce běžela speciální kampaň: „Writes First Time, Every Time!“ V hlavním vysílacím čase diváky bavily reklamy s propiskami vystřelenými puškou, přivázané k brusli a dokonce namontované na sbíječku!

Během jednoho roku musela konkurence výrazně snížit cenu na pouhých 10 centů. Kuličková pera Bic dokonale ovládla trh. Dokonce i společnost Parker se musela spokojit jen s prodejem dražších, licenčních kousků.

Pero Bic Cristal je dodnes součástí stálé kolekce Muzea Moderního Umění v New Yorku. Průmyslový design napodobuje dřevěné tužky a transparentně udržuje hladinu inkoustu v nádržce. Čepice pera je aerodynamická a disponuje malým otvorem, který zabraňuje požití či vdechnutí.

Rozmanitá současnost

Moderní verze původního kuličkového pera za jediný den putuje k deseti milionům nových uživatelů. Argentině přinesla několik desítek milionů zisku. Laszló Biró byl na svoji propisku právem hrdý do konce života.


 

Zdroje:

http://home.howstuffworks.com/pen2.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Ballpoint_pen

http://www.reklamni-propisky.cz/historie-kulickoveho-pera/

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/relax/1093071-kdyz-kulicka-projede-kaluzi-aneb-jak-vznikla-pred-70-lety-propiska