Úvod Blog Děti Jak vybrat správný batoh
Ať už vsadíte na batoh nebo aktovku, je potřeba vědět, jak na to. A my vám rádi pomůžeme s výběrem

Jak vybrat správný batoh?

Je to tady! Školní rok je za dveřmi. Startuje každoroční štafeta od papírnictví k supermarketům (a ještě třikrát tam a zpět). Právě tam bychom měli vybrat správné a kvalitní školní pomůcky pro naše děti. Jste nuceni nadšenými školáky vybírat hlavně podle motivu tužek, batohů či sešitů? Patrně ano. Čím šmrncovnější obrázek, tím líp.

Víme ale, že rozhoduje hlavně kvalita. Jenže vysvětlete to zuřivému prvňáčkovi, který se třese na batoh s Mimoňem! Naštěstí ale existuje způsob, jak skloubit kvalitní provedení s oblíbeným obrázkem. Stačí vědět, jaké parametry musí naše školní pomůcka mít. Co třeba právě batoh?

Aktovka nebo batoh?

Výběr první školní aktovky či batohu je událost pro celou rodinu. Chcete vybrat aktovku? Souhlasíme! Je jen málo klasičtějších školních potřeb a skvěle sloužily i našim rodičům. A moderní batohy? Určitě ano! Zaručeně podléhají posledním trendům nejen stylem, ale i vlastnostmi.

V dnešní bohaté nabídce kvalitních a dobrých kousků je často těžké se vyznat. Aktovka je tradiční, prostorná a zpevněná taška s jednou čí více klapkami. Batohy zodpovědně sledují trendy a praktičnost. V obou případech ovšem požadujeme toto:

• anatomicky tvarovaná záda

• reflexní prvky

• nízkou hmotnost.

Společnosti jako Topgal či Bagmaster se předhánějí v kvalitě jejich batohů či aktovek - a nutno říci, že za nimi stojí mnoho spokojených zákazníků.

Rošťáci a zlobidla

Statistiky ukazují, že téměř 80% procent dotazovaných dětí má často problém s těžkým a nemotorným batohem! Alarmující číslo v sobě obsahuje nepříjemnou věc - batohy nejsou levná záležitost. Tržnice nabízí líbivé kousky v podobném vzhledu jako klasické batohy z papírnictví.

Není těžké podlehnout a pořídit žáčkovi hezký a l-e-v-n-ý batoh. Tím spíše, je-li žáček rošťák a batoh dříve či později odejde na věčnost. Víme ale, že množství a tíha učebnic v nekvalitním batohu může mít vliv na celkový stav dítěte. I rošťáci jsou potom více unavení. Z prvotní radosti nad spícím zlobidlem se vyklube přemýšlení nad tím, jaký vliv může mít tato únava na zdraví či soustředěnost při výuce. Je třeba mít neustále na paměti, že takový vliv je opravdu velký - a naneštěstí často nevratný.

Kolik podmínek, tolikrát kvalitní batoh

Existuje mnoho parametrů, podle kterých usuzovat, který batoh či aktovka stojí za naši pozornost. Troufáme si říci, že mnoho výrobců si zakládá na splnění VŠECH vašich požadavků. A to i když zůstaneme jen ve vnitřní části.

1. Praktické a jednoznačné rozmístění komor - Doporučuje se hlavně u menších dětí, kterým umožní snadnou orientaci v batohu

2. Velká a zpevněná hlavní komora - Na prvním stupni se do ní pohodlně vejdou učebnice, studentské batohy počítají i s tabletem nebo notebookem.

3. Komora na svačinu, klíče nebo telefon - Mnoho batohů disponuje termokapsami, které udrží svačinu déle čerstvou. Nezbytnost přehledně uložených klíčů a mobilu není třeba připomínat. Hledáme je koneckonců i my.

4. Pevný a kvalitní zip - Uvažujete u studentských batohů nad kvalitou zipu? Děláte dobře! Zip u skutečně kvalitních batohů bez problémů zvládne notebook i učebnice najednou.

To není všechno!

Podívejte se s námi na další nezbytnosti spolehlivého batohu pro první i druhý stupeň:

5. Pevná záda a lehkost pro zdraví

Ergonomicky tvarovaná záda jsou dnes nezbytností u všech dobrých batohů i aktovek. Zpevněná konstrukce se často vyznačuje i velkou prodyšností membrány, která zabraňuje přílišné vlhkosti. Pohodlné nošení umožňují dostatečně široké popruhy - i ty jsou vypolstrované a vzdušné.
Batohy musí pojmout velké množství učebnic, sešitů a dalších pomůcek. Maximální hmotnost batohu pro malé školáky nesmí přesáhnout 1200 gramů. Druhý stupeň má již naloženo více - zde je maximální hmotnost 1400 gramů. Obecně je stanoveno, že batoh nesmí přesáhnout 10% váhy dítěte.

6. Reflexní prvky pro bezpečnost

Neonové barvy, obrázky či odrazky - možností zvýšení bezpečnosti vašeho dítěte je mnoho. Jak vybrat tu správnou? Jak správně tušíte - čím více, tím lépe. Reflexní prvky by měly být dobře vidět z přední strany i z boku. Brzké stmívání i vstávaní za tmy bude pro vašeho školáka o mnoho bezpečnější.

7. Určení pro věk i styl

Představte si prvňáčka a šesťáka v papírnictví. Budou mít oba stejné přání? Určitě ne! Batoh či aktovka pro žáčky z prvního stupně musí být prostorný a dokonale zpevněný. Některé batohy se pyšní i 3D hliníkovou konstrukcí, kterou lze v případě potřeby vyjmout. Sledujte nízkou hmotnost i zpevněné dno, které zabraňuje převržení či znehodnocení obsahu. Starší školáci jistě ocení praktický a moderní batoh s možností více zapojit vlastní vkus do výběru. Inspirujte se osobností i zájmy vašeho školáka. Zkombinujte jejich jedinečnost s kvalitou a precizností batohu. Správně vybraný batoh může oddaně sloužit několik sezón. Ponese s sebou zážitky ze školních let, na které dodnes vzpomínají i rodiče dnešních prvňáčků.

 

Zdroje:

http://www.wikihow.com/Choose-a-School-Bag
http://www.wikihow.com/Choose-a-Backpack-for-School
http://www.topgal.cz/jak-vybrat-skolni-batoh/
http://sdeleni.idnes.cz/vite-jak-spravne-vybrat-skolni-batoh-ci-aktovku-f5l-