Diáře Filofax představují, jak a kdy se staly fenoménem

Diáře Filofax

Organizování práce se málokdy stane fenoménem. Vysoce postavení manažeři i slavné osobnosti zbožňují praktické a elegantní diáře Filofax. Dnes jsou k dispozici více než v 9000 prodejnách po celém světě. Jak si mohl tolik lidí získat kroužkový organizér? Podívejte se s námi!

 

File-of-facts

Vše začalo v prvním desetiletí 20. století. Kanadský inženýr J. C Parker se pokusil zjednodušit nepřehledné technické příručky pro své zaměstnance. Kroužkový systém se jevil jako ideální způsob. Zapiš, secvakni a jdi, kam potřebuješ!

Jeho organizér Lefa byl brzy představen v USA i Anglii. Distribuci těchto organizérů zajišťovala společnost Norman and Hill, a to již od roku 1921. Název organizéru jim ovšem nepřipadal příliš štastný.

„Co takhle Filofax?“ navrhuje písařka Grace Scurr název odvozený z file-of-facts ( doslovně složky faktů). 27. listopadu 1930 je značka Filofax zaregistrována.
 

Válka? Filofax nezlomila

Velice brzy si diáře Filofax získaly oblibu časově vytížených podnikatelů i celebrit. Víte ale, že mohlo všechno špatně dopadnout? V roce 1940 byla uprostřed bitvy o Británii na pobočku společnosti Norman and Hill shozena bomba.

Zmiňovaná písařka Grace Scurr si ale svůj vlastní diář Filofax odnesla domů. Shodou okolností si tam zapisovala všechny obchodní partnery, objednávky i platby. V podstatě okamžitě mohla společnost začít fungovat v novém sídle.

Po druhé světové válce vzniká velké množství nových poboček. Angličané výrazem „filofax“ častují všechny diáře bez ohledu na tip i značku. Britská a Královská nepálská armáda své organizéry nezapomene ani během výpravy na Mount Everest!
 

Prudký úspěch i filmová role

V devadesátých letech se rozšiřují varianty velikostí i zpracování. Úsporné osobní diáře i klasické formáty jsou doplněny precizním stylem. Kvalitní kroužková vazba je samozřejmostí.

V roce 1995 získala společnost Filofax Královské ocenění za úspěch v zámoří. O oblíbených diářích byl dokonce natočen film! Organizování povinností se díky „filofaxům“ stalo přehlednou, jednoduchou a módní záležitostí. Máte už i vy svůj diář Filofax?


 



Zdroje:

http://www.filofax.co.uk/

http://www.filofax.cz/aboutus/heritage.asp