Úvod Blog Zajímavosti Den Země - svátek pro všechny
Vzdejme hold Zemi se svátkem věnovaným "naší" Modré planetě

Den Země

Netradiční svátek se slaví po celém světě bez ohledu na národnost, politiku nebo náboženství. Inspiroval ho příchod jara a ty nejstarší jarní svátky, které se konaly už před tisíci lety. Někdy oslavy trvají celý týden - a patří ochraně zvířat, rostlin, ale i nás, lidí. Pojďte se s námi podívat na vznik moderních oslav vzdávajích hold planetě Zemi, která je domovem nás všech.

V sedmdesátých letech už měli lidé dost devastování lesů, oceánů i živočišných druhů - stejně jako války ve Vietnamu. Představy o ochraně země i ukončení lítých bojů vyústily v politicko-ekologický Den Země. Ten se konal v roce 1970 ve větrném San Franciscu. Američtí studenti byli nadšeni - akce měla úspěch zejména mezi nimi. A zejména pro ně byla určena. Ačkoliv byl Den Země původně levicově orientovanou záležitostí, o rok později už vzdávala hold Zemi i OSN. V roce 1990 se k Americe přidal zbytek světa - včetně nás! Mezinárodní den Země se dnes slaví více než ve 150 státech a je stanoven na 22. dubna.

První vlaštovka

Znečišťování životního prostředí si v širším měřítku začalo lidstvo uvědomovat na počátku šedesátých let. Věřili byste, že se do té doby snahy o ochranu Země projevovaly pouze minimálně? Boom průmyslu po druhé světové válce svorně zvyšoval životní úroveň, stejně tak ale ničil ovzduší, jezera i řeky. V USA vystoupil proti devastování planety senátor Gaylord Nelson - jako jeden z prvních.

Nečekaný zájem

Na podzim roku 1969 oznámil pan Nelson plán na velkou událost, která ponese název Den Země. Vyzval celý národ, aby se připojil. Odezva? Byla obrovská. Nelson později přiznal, že byl nesmírně šokován. K akci se přihlásilo neuvěřitelných dvacet milionů lidí. V New Yorku promluvil herec Paul Newman a jen ve Washingtonu poslouchaly projevy tisíce občanů.

Věci se najednou začaly hýbat. Konec sedmdesátých letech nastartoval etapu "oficiální" lásky k přírodě, která trvá dodnes. Byly přijaty zákony o ochranu vod, záchranu ohrožených druhů i omezení toxických látek. Od roku 1970 oslavy dne Země nevídaně rostly. V roce 1990 už byl "svátek" neodmyslitelný pro téměř celý svět. Oslav se účastnilo téměř 200 milionů lidí ve více než 140 zemích světa!

Pojďme začít. A nepřestat

Dnes Den Země aktivně podporuje milarda lidí. Nezisková organizace EDN (Organizace Dne Země) se zabývá čistou energií, zakládáním nových lesů i problematikou fosilních paliv. Na oficiálních stránkách EDN se píše, ať beze strachu pro Zemi něco uděláme. Ať začneme hned. A ať nepřestáváme. Koneckonců je modrá planeta rájem na zemi. Už odjakživa.

 

Zdroje:

http://www.history.com/topics/holidays/earth-day

http://www.earthday.org/

http://www.popsugar.com/tech/Google-Which-Animal-You-Quiz-37325298

http://www.national-geographic.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_Zem%C4%9B